Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Toekomstvisie – Niet zo druk besproken als ‘The Simpsons Movie’, maar wel even goed: de eerste tv-film van ‘Futurama’.

Reeks: *** Extra’s: ***

Reeks. Tegen het einde van de jaren 90 was Matt Groening wat uitgekeken op zijn geesteskind The Simpsons, en hij vond het tijd om iets anders te doen. Met het succes van zijn eerste reeks in het achterhoofd zette tv-zender Fox meteen het licht op groen voor zijn nieuwe project, Futurama, een serie over pizzabezorger Fry die op oudejaarsavond van 1999 in een diepvriezer sukkelt, 1000 jaar later opnieuw ontwaakt en dan als koerier van een pakjesdienst het hele universum doorkruist. De sciencefictionaanpak gaf Groening en zijn schrijvers (waarvan sommigen ook van The Simpsons kwamen) volop de gelegenheid om niet alleen de ene grap na de andere af te vuren, maar ook om de nodige maatschappijkritiek in de scenario’s te verwerken, en Futurama slaagde er vaak in om ‘moederserie’ The Simpsons te overvleugelen. Alleen waren de kijkcijfers heel wat minder, en na vier seizoenen waarin het lot van de serie voortdurend aan een zijden draadje hing, moest Groening er een punt achter zetten.

Toen de reeks op dvd uitkwam, bleek ze echter zoveel succes te hebben, dat men begin 2006 bij Fox besloot om Groening en co. vier tv-films te laten maken voor de dvd-markt, waarvan nu de eerste bij ons uitkomt. Dat ze een nieuwe kans hebben gekregen, heeft de schrijvers niet meteen milder gestemd. Integendeel: Bender’s Big Score begint met een hilarische proloog, waarin wordt uitgelegd hoe de pakjesdienst drie jaar nadat ze was stopgezet door ’those brainless robots from Box Network’ opnieuw de lucht in mag, dankzij ’the new idiots from Box’. Wat volgt is een verhaal dat, in de beste Futurama-traditie, alle kanten uitgaat. Er komen aliens in voor die met computervirussen en spam de aarde in handen krijgen, de cynische robot Bender reist – met behulp van een code die op Fry’s achterste getatoeëerd staat – op en neer door de tijd, er wordt gevochten en getrouwd, enzovoort.

Bender’s Big Score is niet even sterk als de gewone Futurama-afleveringen, maar de film bevat een hoop geslaagde grappen en door het stevige tempo vliegen de 80 minuten voorbij. En als deze release een teken is dat ook de andere seizoenen van de serie – tot nog toe is enkel de eerste reeks op dvd verschenen in Vlaanderen – er aan zitten te komen, zijn we helemaal tevreden.

Extra’s. Een zeer geslaagde commentaartrack met makers en acteurs, een wiskundeles over de wetenschap achter Futurama en een hilarisch promotiefilmpje voor An Inconvenient Truth van Al Gore (die een bijrolletje speelt in de film), making of inbegrepen. De vreemdste extra is echter een volledige aflevering van Everybody Loves Hypnotoad, de ‘populairste tv-serie uit het jaar 2999’ en het bewijs dat het zelfs na Wie Wordt De Man Van Phaedra? nog altijd bergaf kan gaan.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content