Eerste zin Het gekke, zeiden ze handenwringend en fluisterend, alsof we het niet konden horen of niet luisterden via extra telefoonlijnen of scheuren in de muren, was dat de doodsoorzaak niet bekend was.

Nadat Violet haar vader en zusje in een auto-ongeluk heeft verloren, kan ze met het smartengeld aan een prestigieuze meisjesschool studeren, een school met een duister verleden – ooit werd er op die plaats een heks verbrand. Violet – zestien, intelligent, dik en introvert – wekt er de aandacht van drie klasgenoten en de mysterieuze lerares Annabelle. Zij leert de vier meisjes over de ondergeschoven rol van vrouwen in de maatschappij en maakt hen tegelijkertijd bewust van hun enorme krachten. In plaats van zichzelf te ontwikkelen ontpoppen de meisjes zich echter tot wraakgodinnen die in een roes van drugs, drank, zwarte magie en bloedzucht hun openstaande rekeningen beginnen te vereffenen.

Katie Lowe (26) begon in 2012 met haar feministische blog Fat Girl, PhD. Deze debuutroman leest daardoor misschien te expliciet als een exposé over vrouwen in de mythologie, de kunst en de media. Het boek mist strakheid en ritme, maar Furie is ook een eyeopener, omdat Lowe de woede en (zelf)haat van de vier meisjes genadeloos accuraat beschrijft. Dat een van hen de vriendschap niet zal overleven, weet je vanaf het begin. Dat hun furie zó ontketend kan raken, laat je toch verbijsterd achter.

Furie ***

Katie Lowe, Bruna (oorspronkelijke titel: The Furies), 382 blz., Bruna, ? 20,99.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content