FUNTASTISCH

Dimitri Dewever medewerker Trends

Het ooit ten dode opgeschreven Final Fantasy XIV beleeft een tweede leven op PlayStation 4.

ACHTERGROND

Moeilijk gaat ook. Toen Final Fantasy XIV in 2010 op de wereld losgelaten werd, bleek het een onafgewerkt hoopje ellende vol bugs te zijn. Een jaar later, na wat oplappogingen en tegenvallende verkopen, werd de stekker uit het onlinespel getrokken. Met een nieuwe gameregisseur en verse ideeën kwam de game eind augustus 2013 weer boven water, met de subtitel A Realm Reborn. Wie deze Japanse MMORPG destijds gemist heeft, krijgt nu een herkansing op PS4. Sterker nog: wie de PS3-versie wél al speelde, mag van uitgever Square Enix zijn exemplaar gratis upgraden naar de PS4-editie.

CONCEPT

De fantasierijke actie speelt zich af op Eorzea, een omvangrijke eilandenarchipel met bossen, valleien en bergtoppen. Je kiest ras, geslacht, uiterlijk en klasse – met bijhorende specialiteiten – van je hoofdpersonage, en trekt er vervolgens mee door een landschap waar een magische draak lelijk heeft huisgehouden. Ervaringspunten verdien je door opdrachten te voltooien, monsters te verslaan, gebieden te verkennen en deel te nemen aan willekeurig gegenereerde confrontaties. Met die punten kun je je personage eindeloos aanpassen en diversifiëren.

GAME OF QUESTS

Het verhaal begint vijf jaar na de gebeurtenissen uit de eerste FF XIV, uit 2010 – mocht iemand die game ooit gespeeld hebben. Door hoofdqueesten te volbrengen houd je het overkoepelende scenario in beweging. Niets belet je uiteraard om naar eigen goeddunken de wereld te verkennen, andere spelers te ontmoeten, toe te treden tot spelersgroepen of verborgen schatten te zoeken. Sommige opdrachten dien je op tijd af te ronden, sommige queesten zijn enkel toegankelijk wanneer je met meerdere spelers deelneemt én er zijn ook queesten waarin je tegen andere spelersgroepen (PvP) strijdt.

VERDICT

De next-gen-versie van A Realm Reborn heeft zowel technisch, inhoudelijk als grafisch flink wat strepen voor op de eerste editie. Maar er is meer dan louter wat visuele opsmuk. Zo zorgt de vlottere besturing via de touchpad van de DualShock 4-controller, de mogelijkheid om huizen aan te kopen en de aangepaste scherminterface voor een betere totaalervaring. Let wel: na een gratis proefperiode moet je – zoals bij de meeste MMORPG’s – een maandabonnement (10,99 euro) aanschaffen om verder te spelen. Een waardig alternatief voor World of Warcraft.

FINAL FANTASY XIV: A REALM REBORN

PC, PS3, PS4

SQUARE ENIX

GAMEPLAY ***

GRAFIEK ***

GELUID ***

DIMITRI DEWEVER

Partner Content