Mensen aan het lachen brengen is het moeilijkste wat er is. Vraag het maar aan Mike ‘Austin Powers’ Myers, die enkele maanden geleden met The Love Guru flink op z’n bek ging. Nu zelfs terminale smoelentrekker Jim Carrey het in het op stapel staande Yes Man opvallend sober houdt, waait er duidelijk een nieuwe wind door humoristisch Hollywood. Een blik op de komische evoluties in Tinseltown.

Voorbodes

De nieuwe golf Hollywoodkomieken duikt natuurlijk niet uit het niets op. Hun humoristische pad werd geëffend door enkele regisseurs en acteurs die rond de eeuwwisseling op visueel én verbaal gebied grenzen verlegden.

Bobby en Peter Farrelly

Toen deze twee broers uit Boston hun handelsreizigerkoffers aan de wilgen hingen en richting Hollywood trokken, kon niemand weten dat ze de peetvaders van een nieuw genre zouden worden. Door het combineren van oprechte emoties met platvloerse grappen stonden de Farrelly’s immers aan de wieg van de ‘ romantic gross-out comedy‘.

Must-seeThere’s Something About Mary (1998)

In deze verrassende boxofficehit laten de Farrelly’s Ben Stiller opdraven als een eeuwige loser die koste wat het kost zijn liefde wil verklaren aan jeugdvriendinnetje Cameron Diaz. Ondanks het tonen van een paar tachtigjarige tieten, dat wansmakelijke sperma-in-het-haar-moment en het opvoeren van een mentaal gehandicapte broer doet het eindresultaat het hart van de grimmigste ijsbeer smelten.

Ben Stiller

Als zoon van komieken Jerry Stiller en AnneMeara leek deze New Yorker voor een bestaanals clown geboren. Na een korte periode in delegendarische comedyshow Saturday Night Live maakte hij voor MTV de Ben Stiller Show, waarin hij zijn parodietalent uitvoerig kon etaleren.Humoristische hits als Meet the Parents en Along Came Polly maakten hem dan weer de ultiemeromantische sukkel.

Must-seeZoolander (2001)

Van de pot gerukte persiflage van de modewereld en al zijn excessen. Stiller schreef mee aan het scenario, nam plaats op de regisseursstoel én kroop in de huid van de titelheld, een oliedom model dat betrokken raakt bij een aanslag op de president van Maleisië. David Bowie, Lenny Kravitz en Donald Trump kregen cameo’s, terwijl het homo-erotische dubbelzinnigheden regende.

Frat Pack

Hun verzamelnaam refereert naar Old School uit 2003, waarin volgende mannen enkele dertigers spelen die een nieuwe studentenvereniging beginnen. Sindsdien spelen ze zij aan zij in de lucratiefste Hollywoodkomedies van de laatste jaren en blinken ze stuk voor stuk uit als doodgewone jongens in hilarische situaties.

Vince Vaughn

Na rollen in ernstiger werk als Jurassic Park: The Lost World en Gus Van Sants gewraakte Psycho-remake beet Vaughn zich vast in het komische genre. Zijn lange gestalte – net geen twee meter – en zijn sarcastische stijl zorgen voor een overvloed aan fysieke en verbale dijenkletsmomenten. Interessante ontwikkeling: recent werk als The Break-Up en Four Christmases legt een bijzonder donker kantje van Vaughn bloot. Must-seeDodgeball (2004)

Knettergekke sportkomedie waarin Vaughn als Jan Modaal in een nogal bizar trefbaltoernooi terechtkomt. Samen met de excentrieke klanten van zijn bijna failliete fitnesszaak – een piraat en een onzeker joch – moet hij het opnemen tegen de ploeg van zijn grote concurrent Ben Stiller. Komisch topmoment is de trainingssessie van rolstoelende trefballegende Patches O’Houlihan. ‘ If you can dodge traffic, you can dodge a ball.

JackBlack

In tegenstelling tot zijn burleske broeders is deze dude uit Santa Monica een waar manusje-van-alles. Samen met zijn makker Kyle Glass vormt hij het komische rockduo Tenacious D. Daarnaast durft hij wel eens in ernstiger werk als King Kong en Margot at the Wedding op te duiken. Het zijn echter zijn vertolkingen van komische personages met een kort lontje, maar groot hart – zie de opvliegende platenwinkelbediende in High Fidelity – die het langst bijblijven.

Must-seeThe School of Rock (2003)

De franjeloze regie van Richard Linklater en het intelligente scenario van Mike White lieten Black schitteren als de onverbeterlijke underachiever die plots muzieklessen moet geven aan een klasje ongeïnteresseerde nerds. Of hoe de kracht van muziek zelfs de meest grijze muis cool kan maken. Rock on!

Will Ferrell

Deze Californiër in hart en nieren brak door dankzij zeven jaar bij Saturday Night Live. Zijn nabootsingen van Unabomber Ted Kaczynski, charmezanger Neil Diamond en president George W. Bush bezorgden miljoenen kijkers wekelijks de slappe lach. Sindsdien schittert hij voornamelijk in de huid van buitenissige personages in sportkomedies en andere per-siflageprenten.

Must-seeTalladega Nights (2006)

Ferrell vertolkt de licht idiote Ricky Bobby, een racekampioen die de ene medaille na de andere wint. Wanneer hij ruzie maakt met een dierbare teamgenoot ( Magnolia-acteur John C. Reilly), dreigt een Franse toppiloot ( Borat-snor Sacha Baron Cohen) hem echter van zijn troon te stoten. Sterkste punt: als je niet beter zou weten, zou je bijna geloven dat het om een echte biopic gaat. Maar dan wel eentje over een complete minkukel!

Owen Wilson

Hoewel zijn jongere broer Luke de hoofdrol van Old School voor zijn rekening nam, maakt ook deze volbloed Texaan deel uit van de Frat Pack. Net zoals collega-komiek Vaughn gooide hij het eerst over een ernstiger boeg – zie The Haunting en Behind Enemy Lines – om daarna het humoristische sop te kiezen. In zijn collaboraties met tragikomisch filmauteur Wes Anderson worden zijn capaci-teiten als gebroken clown ten volle uitgespeeld.

Must-seeThe Royal Tenenbaums (2001)

In Andersons onmetelijk mooi vormgegeven pièce de résistance maakt Wilson deel uit van de moeder der disfunc-tionele families. Patriarch Gene Hackman is de grootste klootzak aller tijden, broer Ben Stiller overbeschermt zijn twee zoons na de dood van hun moeder en zus Gwyneth Paltrow verkiest inhoudsloze avontuurtjes boven haar schrijverscarrière. En Wilson? Die blijkt geen echte Tenenbaum te zijn, maar een vriend van de familie die er maar al te graag wil bijhoren.

Judd en co

Alle projecten die schrijver-regisseur Judd Apatow en zijn kringetje vaste acteurs de afgelopen jaren aanraken, veranderen in boxofficegoud. Hun geheim? Een mix van de platvloersheid van de Farrelly’s met de ‘Jan met de pet’-personages van de Frat Pack.

Judd Apatow

Na het succes van The 40 Year Old Virgin en Knocked Up lijkt deze New Yorker een vaste Hollywoodwaarde. Dat was tot voor kort echter helemaal anders. Twee door hem bedachte tv-reeksen – Freaks and Geeks en Undeclared – werden na één seizoen afgevoerd en drie pilots die hij schoot, leverden helemaal niets op. Pas toen hij Will Ferrells nieuwslezerfarce Anchorman produceerde, scoorde hij zijn eerste kassucces.

Must-seeKnocked Up (2007)

Hoewel Apatows The 40 Year Old Virgin al tot een verrassingshit was uitgegroeid, bleek deze zwangerschapskomedie een regelrecht boxofficefenomeen. Ondanks de R-rating en het aangebrande onder-werp – hoe gaan een verstokte stoner (Seth Rogen) en een knappe tv-journaliste (Katherine Heigl) om met de gevolgen van een dronken avontuurtje – moest deze lowbudgetprent niet onderdoen voor geduchte concurrenten als Pirates of the Caribbean: At World’s End en Ocean’s Thirteen.

Seth Rogen

Met zijn bolle buik, onfrisse baard en kroezelige ‘ Jewfro‘ is deze 26-jarige Canadees ongetwijfeld de minst aantrekkelijke van de hedendaagse Hollywoodhumoristen. Wat maakt hem dan zo populair? Zijn aanstekelijke lach, zijn charmante alledaagsheid en zijn schitterende improvisatietalent – ‘ You gotta give it to Eric Bana. Thanks to his performance in ‘Munich’, Jews like us finally get laid.

Must-seeSuperbad (2007)

Rogen zeulde jarenlang vergeefs rond met dit deels autobiografische scenario over twee schoolvrienden die samen nog één gekke nacht beleven voor ze naar verschillende universiteiten trekken. Pas toen Apatow doorbrak en voorstelde om het project te produceren, kwam het eindelijk van de grond. Rogen duikt zelf op als een knettergekke flik die een van de protagonisten in de kunst van het joyriden onderricht.

Steve Carell

Met zijn parelwitte tanden, houterige motoriek en wat domme blik zette Steve Carell in Bruce Almighty een onvergetelijke vertolking neer. Enkele jaren later volgde de grote doorbraak dankzij zijn rol in de Amerikaanse versie van The Office, een van de weinige herwerkingen die ook écht werkt. De succesvolle serie leverde hem de cover van Life Magazine én een Golden Globe op.

Must-seeThe 40 Year Old Virgin (2005)

Ongeveer tegelijkertijd met de eerste uitzendingen van The Office dook Carell op in Apatows regiedebuut. Het duo schreef samen aan het scenario over een 40-jarige naïeveling die nog nooit van bil is geweest. Tijdens de shoot joeg de improviserende cast de vuilbekfactor van het op zich emotionele verhaaltje de hoogte in. Bedenkelijk detail: net zoals Knocked Up als een verhulde ‘ pro life’-preek geïnterpreteerd kan worden, lijkt deze prent soms een ‘ no sex before marriage‘-pleidooi. Zouden we hier met ‘ closet conservatives‘ te maken hebben? FOUR CHRISTMASES

met Vince Vaugh vanaf 24/12 in de bioscoop.

YES MAN

met Jim Carrey vanaf 31/12 in de bioscoop.

Door Steven Tuffin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content