Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

I Love Fringe – In het vierde seizoen is Fringe niet langer ‘de nieuwe Lost’, maar overvleugelt de reeks zijn voorganger.

Reeks: **** Extra’s: *** (Warner Home Video) Ook uit op blu-ray

REEKS Goed, waar waren we ook weer? Het is een vraag die je je als fervent seriekijker wel vaker moet stellen als je de box met een nieuw seizoen opent, maar in het geval van Fringe dringt ze zich toch net iets meer op: de schrijvers van de serie hebben in de afgelopen drie seizoenen met een bijna demonisch genoegen de wereld(en) van Fringe steeds complexer en verwarrender gemaakt. Met als hoogtepunt de finale van jaargang drie, waarin Peter Bishop, een van de centrale personages sinds de start van de reeks, plotseling verdwijnt en onthuld wordt dat de man eigenlijk nooit bestaan heeft. Om de beroemde catchphrase uit I Love Lucy te parafraseren: ‘Fringe, you’ve got some ‘splainin’ to do!’

Bij de start van het vierde seizoen wordt weliswaar snel duidelijk hoe de vork in de steel zit, maar dat maakt de reeks er allerminst eenvoudiger op: de twee universums die tot voor kort tegen elkaar aan het strijden waren, moeten nu samenwerken om het volledige einde van de wereld zoals we die kennen te vermijden. En dat terwijl ze nu ook te maken krijgen met een groepje menselijke wezens die van vorm kunnen veranderen, aangevoerd door een mysterieuze leider. Gemakkelijker wordt het er dus niet op, en toch slaagt Fringe erin om bijzonder meeslepend te blijven.

Veel van de Fringe-schrijvers werkten ook mee aan Lost, nog zo’n serie die gaandeweg alsmaar complexer werd. Maar terwijl het eilanddrama vanaf het vierde seizoen af en toe een beetje verloren liep in de eigen mythologie, stoomt deze reeks wel zonder struikelen door naar het einde. Ondertussen is het vijfde en laatste seizoen al bezig in de VS, en net na nieuwjaar wordt daar de finale uitgezonden. Als die een bevredigend antwoord bevat op de vele vragen uit de reeks, kan Fringe echt een plaatsje krijgen tussen de grote namen.

EXTRA’S Bloopers en enkele korte docu’s, over de verdwijning van Peter Bishop en de stripreeks op basis van de serie. De blu-ray bevat ook nog een docu waarin de wetenschappelijke thema’s die Fringe opwerpt, worden bediscussieerd.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content