FOCUS OP DE WEEK 6 – 12/4

MARCEL DZAMA © GF©AFTER WE WON THE WAR/DZAMA

expo/concert

FLORIS VANHOOF

6-13/4, kc Belgie, Hasselt

Kunstenaar-muzikant-bricoleur Floris Vanhoof creëert in installaties, performances en concerten zijn Klanken om in te wonen van gemanipuleerde diaprojecties, zelfgemaakte instrumenten en 16 millimeterfilms.

kunstencentrumbelgie.com

expo

MARCEL DZAMA

6/4-11/5, David Zwirner, Londen

Dzama – u kent hem van zijn samenwerkingen met Spike Jonze, zijn artwork voor Beck of zijn video’s voor Dylan – laat zich inspireren door de schaaksport. Puppets, Pawns and Prophets: schaakmat in drie video’s en een reeks poppetjes en maskers.

davidzwirner.com

concert

SINKANE

7/4, Trix, Antwerpen

Afropop met een hoog spacefunkgehalte. Twee jaar geleden stal hij nog de show bij Yeasayer, nu schittert sessiemuzikant Ahmed Gallab, alias Sinkane, onder eigen naam.

trixonline.be

film

75 JAAR CINEMATEK

9/4, Cinematek, Brussel

Dat wordt gevierd met een screening van de allerallerallereerste film die het Belgisch Filmarchief ooit vertoond heeft: Pierre Préverts burleske L’Affaire est dans le sac, inclusief de recital van toen met liederen van zijn broer Jacques.

cinematek.be

film

AGUIRRE, DER ZORN GOTTES

9/4, Cinema Zuid, Antwerpen

‘De geruchten dat ik Kinski regisseerde met een pistool op hem gericht, klopt niet. Toen hij dreigde het af te stappen, heb ik hem er kalm aan herinnerd dat ik een geweer bij me had: dat was alles.’Cinema Zuid toont Aguirre, Werner Herzogs eerste turbulente samenwerking met Klaus Kinski, over een 16e-eeuwse expeditie naar El Dorado.

cinemazuid.be

festival

MORE MUSIC!

10-13/4, Concertgebouw, Brugge

Vier dagen mind movin’ music: dat is wat dit gloednieuwe festival belooft. Moeten daarvoor zorgen: Goran Bregovic, Sinéad O’Connor, Ryoji Ikeda, Pomrad, Mala in Cuba en anderen.

moremusicfestival.be

expo

DYNAMO

10/4-22/7, Grand Palais, Parijs

Wat vreten kunstenaars de laatste jaren met licht en ruimte uit? Ann Veronica Janssens, Jeppe Hein, Calder, Kapoor en meer dan 160 andere kunstenaars verspreid over 3900 m2. Let there be light!

grandpalais.fr

concert

JOHN PARISH

12/4, De Zwerver, Leffinge

Hij maakt platen wanneer hij er zin in heeft en toert wanneer het hem uitkomt. John Parish, producer van PJ Harvey, soundtrackeur van Patrice Toye en algeheel briljant muzikant, komt nog eens naar ons land: doe er uw voordeel mee.

leffingeleuren.be

fotografie

WOUTER DERUYTTER

Tot 5/5, De Spil, Roeselare

Hij toerde mee met Maurice Béjarts gezelschap, werkte samen met Keith Haring, vertoefde tussen de sjeiks en hun volbloedpaarden, ging cowboys en indianen kieken, documenteerde de drag queens van New York en de renovatie van de sfinx in Gizeh. Life Is Theatre drukt de veeltallige voetsporen van deze fotograaf.

despil.be

festival

BEYONDERGROUND

Tot 5/5, diverse locaties, Hasselt

Een andere kijk op de stad in drie grafische routes. Met onder meer een Street Art Tour, die u langs het werk van de fabuleuze Roa, Steve Locatelli, Insa en anderen in het straatbeeld gidst.

beyonderground.com

DOOR HANS BOFFEL & GEERT ZAGERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content