focus op de week

1. FILM THIERRY MICHEL. CONGO

9/10 ot 27/10, Cinematek, Brussel

Twintig jaar lang maakte regisseur, fotograaf en journalist Thierry Michel documentaires over Congo. Cinematek zet zijn Congofilms op een rijtje, van Zaïre: le Cycle du Serpent tot Katanga Business.

cinematek.be

2. EXPO ROBERT DEVRIENDT. VICTIMES DE LA PASSION

8/10 tot 16/1/11, Museum M, Leuven

Kleine gedetailleerde schilderijen, fragmenten van mensen, land-schappen of ruimtes, die samen een mysterieuze sequentie vormen: M toont het raadselachtige werk van Robert Devriendt.

mleuven.be

3. EXPO BRUNE BLONDE. UNE EXPOSITION ARTS ET CINEMA

Tot 16/1/2011, Cinéma-theque Française, Parijs

Bruin, blond, soms ros, met kortgeknipt of lang haar: Brune Blonde zet een spotlicht op het vrouwenkapsel in de cinema. Van de spiraaldot van Kim Novak in Vertigo tot Patricia Arquettes dubbelcoiffure in Lost Highway.

cinematheque.fr

4. CONCERT DEZ MONA

12/10, 30CC, Leuven; 13/10, Handelsbeurs, Gent

Dez Mona zet zijn veelgeprezen toer voort en duikt ’s lands culturele centra in. First stop: de Leuvense Stadsschouwburg en de Gentse Handelsbeurs. Hilfe kommt!

30cc.be

handelsbeurs.be

5. FOTOGRAFIE WINDOWS. LUC DRATWA

Tot 6/11, Galerie Philippe Chaume, Parijs

Now you’re in New York… Brusselaar Luc Dratwa neemt ons mee naar de 66e verdieping van het Rockefeller Center – niet voor toeristische kiekjes uit het raam, wel voor zijn vensters op New York.

galeriephilippechaume.com

6. EXPO/FILM ALMOST CINEMA

12-23/10, Vooruit, Gent

Oude Super 8-filmpjes die tot leven komen of live nagespeelde Jean-Claude Van Dammefilms: Almost Cinema laat u op een andere manier naar film kijken.

vooruit.be

7. FILM THE RED LANTERN

12-24/10, Cinematek, Brussel

Cinematek toont het gerestaureerde The Red Lantern, Capellani’s klassieker uit 1919, tegen de achtergrond van – hoe kan het ook anders – het Chinese Palviljoen in Brussel. Een filmfeest van chinoiserie.

cinematek.be

8. CONCERT TOM MCRAE

11/10, AB, Brussel

Nog meer Nick Cave, Tom Waits, Bob Dylan, Bonnie ‘Prince’ Billy en Nick Drake op Tom McRaes vijfde, The Alphabet of Hurricanes, maar niemand die daar om maalt. De Britse romanticus komt in de AB zijn ziel blootgeven.

abconcerts.be

9. FOTOGRAFIE WE WANT MORE. DANIEL COHEN

Tot 7/11, V! P’s International Art Galleries, Amsterdam

Ook al afgevraagd wat artiesten nu precies doen tussen het laatste nummer en de bis? Daniel Cohen fotografeerde onder meer Erykah Badu (foto), The Roots, Chaka Khan, The Ting Tings, Blondie en Mark Ronson in hun backstage voor ze weer naar het podium verdwenen. Can I get an encore?

vipsart.nl

10. EXPO JACQUES TATI. DEUX TEMPS, TROIS MOUVEMENTS

15/10 tot 16/1/2011, Caermersklooster, Gent

In het zog van het Filmfestival brengt het Gentse Caermersklooster een nagenoeg allesomvattende expo rond regisseur en acteur Jacques Tati. Tati Tovenaar in 500 vierkante meter foto’s, rekwisieten, kostuums, films en maquettes – met onder meer het kantoor uit Playtime en de fiets uit Jour de fête.

caermersklooster.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content