FOCUS OP DE WEEK 30/3 – 5/4

SUN GLITTERS © GF©VICTOR FERREIRA/SUN GLITTERS

FOTOGRAFIE NEW YORK MON AMOUR

Tot 17/4, Galeries Store, Brussel

‘Ik had een prachtjob in New York: de Franse cinema promoten’, aldus fotografe Catherine Verret-Vimont. Het leverde een familiealbum op met Catherine Deneuve, Jeanne Moreau, Isabelle Huppert, Virginie Ledoyen en al wie er toe doet in de Franse film.

galeries.be

CONCERT LOSCIL + SUN GLITTERS

30/3, Les Ateliers Claus, Brussel

Artistiek verantwoorde ambient met de dronelandschappen van Loscil en de synth-chillwave-droompop – we vinden een hokje voor álles – van het Luxemburgse Sun Glitters.

lesateliersclaus.com

FILM/CONCERT METROPOLIS

30/3, Flagey, Brussel

36.000 figuranten en 500 miniatuurwolkenkrabbers had Fritz Lang nodig voor de eerste sciencefictionfilm ooit. Brussels Philharmonic voorziet de stille film uit 1927 live van Gottfried Huppertz’ originele soundtrack.

flagey.be

CONCERT SWANS + XIU XIU

30/3, Trix, Antwerpen

‘Het heeft me dertig jaar gekost om deze plaat te maken’, aldus Michael Gira. Met The Seer, een twee uur durend dubbelalbum, leverden zijn Swans vorig jaar hun magnum opus af. Voorprogramma is cultband Xiu Xiu – ergens tussen Ian Curtis en Antony Hegarty.

trixonline.be

FESTIVAL FANTASTISCHE FILM

2-13/4, PSK, Brussel

Het Brussels International Fantastic Film Festival slaat zijn tenten voortaan op in het PSK, maar verder blijft de formule ongewijzigd. Met dit jaar onder meer Neil Jordans Byzantium en films van Brandon Cronenberg, Jennifer Lynch en Xan Cassavetes – jup, familie van.

bifff.org

FILM WALDEN

3/4, Cinema Zuid, Antwerpen

‘Finaal gaan samenlevingen verloren omdat ze naar hun politici luisteren en niet naar hun kunstenaars’, aldus Jonas Mekas, voorvechter van de avant-gardefilm uit de sien van Allen Ginsberg en Andy Warhol. Cinema Zuid toont Walden, Mekas’ eerste dagboekfilm, uit 1969.

cinemazuid.be

CONCERT MATTHEW E. WHITE

4/4, AB, Brussel

Laat u niet misleiden door baard, bril, lange haren en tout court zijn gebrek aan cool: er zit wel degelijk soul in Matthew E. White, alsook wat country en gospel. Voor wie zich kan voorstellen hoe een mix van Lambchop, Cat Power, Randy Newman en Stax klinkt.

abconcerts.be

FESTIVAL BAZAAR

4-6/4, Arenberg, Antwerpen

Het gloednieuwe Bazaar belooft een driedaags minifestival met een ‘bizarre selectie uit de bands van het moment’. Dat ‘bizarre’ valt wel mee: met namen als Sir Yes Sir, BRNS, The Happy, Headphone en Delvis zouden wij vooral van een goede selectie spreken.

arenbergschouwburg.be

EXPO CALDER BY MATTER

Tot 18/5, Cahiers d’Art, Parijs

Fotograaf Herber Matter mocht jarenlang rondhangen in het atelier van Alexander Calder – de man die de mobile tot kunst verhief – om zijn sculpturen vast te leggen in zwart en wit. Cahiers d’Art haalt dertig werken van Calder in huis, plus een selectie van Matters foto’s.

cahiersdart.fr

STRIP NERO IN DE FAR WEST

Tot 16/6, Marc Sleen Museum, Brussel

Go west! Ook Vlaanderens beroemdste dagbladverschijnsel trok meermaals naar het wilde Westen, waar hij onder meer kennismaakte met Slappe Bizon, het laatste Sioux-opperhoofd en de indiaanse neusfluit.

marc-sleen.be

DOOR HANS BOFFEL & GEERT ZAGERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content