‘Beste, ik ken niets van klassiek, maar ben wel nieuwsgierig. Welke platen koop ik het eerst?’ Elke week krijgen we wel zo’n vraag in onze inbox. Hier zijn onze 10 essentiële albums. Voor puristen een Miserere inzetten over deze of gene ontbrekende plaat: dit is een persoonlijke keuze. Volledigheid was niet ons opzet, de bekendste composities hebben we bewust genegeerd, we selecteerden enkel volledige stukken en we verkozen recente opnames. Asjeblieft!

Julia Fischer met de Academy of St Martin in the Fields, Vioolconcerto’s van Bach, Decca 478 0650.

Prachtige composities waaronder twee dubbelconcerto’s, snel en virtuoos gespeeld door de begaafdste jonge violiste van het moment, net 25.

Renée Fleming en het Münchner Philharmoniker, Vier Letzte Lieder van Richard Strauss etc., Decca 4780647.

Uitstekende uitvoering van de gevoelige hoogromantische muziek op poëtische teksten, gemaakt door een componist die zijn einde zag naderen.

Lorenzo Coppola en het Freiburger Barockorchester, Klarinetconcerto van Mozart etc., cd ‘The last concertos’, Harmonia Mundi 901980.

Een van de meest geliefde composities aller tijden, hier in een sterke authentieke uitvoering.

Mstislav Rostropovich, de Cellosuites van Bach, EMI Classics 553632.

Een bijna 15 jaar oude opname, maar nog steeds de referentie. De suites zijn van Bachs meest verstilde, zuivere composities.

Simon Rattle met het Berliner Philharmoniker, Ein deutsches Requiem van Brahms, EMI Classics 3653932.

Een ijzersterke recente uitvoering van een werk dat aangrijpt door de menselijkheid en meesleept door de enorme kracht van de compositie.

John Eliot Gardiner met het Monteverdikoor en de English Baroque Soloists, Die Schöpfung van Haydn, Archiv 477 632-7.

Een schitterend oratorium, beeldrijk, mysterieus, paradijselijk en vol melodieën die in de oren blijven hangen. Even goed als Mozart op z’n best.

Herbert von Karajan met het Berliner Philharmoniker, Achtste en Negende Symfonie van Beethoven, DG 4777568.

Von Karajan is altijd koel, krachtig en haarscherp. Een goed geremasterde kwaliteitsopname uit 1962 met als bonus de repetitie voor de 9e.

La Venexiana, l’Orfeo van Claudio Monteverdi, Glossa GES920913.

Een van de beste opnamen van dit schitterende vroege muzikale drama met de wonderlijke polyfonie en een bijzonder poëtische versie van het verhaal van Orfeus en Eurydice.

Reinbert de Leeuw, Gymnopédies etc. van Eric Satie, Philips 0028944667226.

Een impressionist moet er zeker bij. Voor De Leeuw is traag echt traag: de muziek neigt haast naar het minimalistische, maar blijft sprankelend.

Christian Tetzlaff (viool), Nicolai Lugansky (piano) en het Russisch Nationaal Orkest, Vioolconcerto en Pianoconcerto van Peter Tsjaikovski, Pentatone Classics PTC 5186 022.

Twee vliegen in één klap, want uitstekende uitvoeringen van beide beroemde concerto’s.

(P.V.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content