Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Inflight-tv – De ‘Flight of the Conchords’ houdt ermee op, en stopt in schoonheid.

Seizoen 2

Reeks: *** Extra’s: **

(Warner Home Video)

Reeks. Dit tweede seizoen van Flight of the Conchords is ook het laatste: een dikke week geleden maakten hoofdrolspelers Bret McKenzie en Jemaine Clement op hun site bekend dat ze besloten hadden om geen derde reeks meer te maken. Nu is dat niet echt een verrassing: het nieuws hing al langer in de lucht en als je dit tweede seizoen bekijkt, lijkt het alsof het duo tijdens de opnames al beslist had om er een punt achter te zetten. De laatste aflevering is bijvoorbeeld een perfecte finale voor de hele reeks, en je kunt je moeilijk inbeelden dat ze daar nog een vervolg aan hadden kunnen breien.

McKenzie en Clement hebben er een punt achter gezet omdat ze wilden stoppen op een hoogtepunt, en dat getuigt niet alleen van veel moed, maar ook van zelfkennis. Dit tweede seizoen is kwalitatief immers net iets minder dan het eerste. Het is bijvoorbeeld duidelijk dat de twee muzikanten hun beste songs al hadden opgebruikt toen ze aan de opnames begonnen: het aantal liedjes per aflevering ligt lager dan voorheen en de meeste zijn ook niet zo memorabel als pakweg Business Time of Hiphopopotamus vs. Rhymenoceros.

Nu goed, dat betekent natuurlijk niet dat dit tweede seizoen geen aanrader is. Bij songs als Rambling Through The Avenues of Time, een geweldige parodie op Piano Man van Billy Joel, of Fashion is Danger, een soort discostamper waarin Bret en Jemaine zich van hun coolste kant laten zien, is het nog steeds onmogelijk om je gezicht in de plooi te houden. En ook de manier waarop het duo maar blijft aanmodderen, zorgt voor onweerstaanbare momenten, zoals in de aflevering waarin Bret een nieuwe koffiemok koopt en Jemaine zich daarna uit financiële noodzaak moet prostitueren.

‘Our story is the story of two guys who start at the bottom, with a lot of hard work continue along the bottom, and finally end up at the bottom’, zo vat Jemaine in de laatste aflevering alles nog eens samen. En dat klopt ook, maar onderweg hebben ze wel een geweldige tv-serie gemaakt.

Extra’s. Gewiste scènes, enkele fake reclamespotjes voor Dave’s Pawn Shop uit de reeks, en een documentaire over het succes van het eerste seizoen.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content