Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Een hoge vlucht – Muziek en plaatsvervangende schaamte: het is een winnende combinatie. Dat wordt ieder jaar bewezen op het Eurovisiesongfestival én in het eerste seizoen van ‘Flight of the Conchords’.

Reeks: ***Extra’s: *Warner Home Video

Reeks. Tijd voor een boude stelling: tenzij de VRT beslist om de archieven helemaal leeg te maken en Postbus X uitbrengt, is Flight of the Conchords de meest bizarre serie die dit jaar op dvd zal verschijnen. In deze nieuwe reeks uit de HBO-stal volgen we de lotgevallen van Bret en Jemaine, twee Nieuw-Zeelanders die samen de band Flight of the Conchords vormen. Omdat ze in hun thuisland het plafond bereikt hebben – ze vormen tenslotte ‘New Zealand’s Fourth Most Popular Folk Parody Duo’ – besluiten ze in New York hun kans te wagen. De sterren staan echter niet bepaald gunstig: hun manager, tevens cultureel attaché van Nieuw-Zeeland, durft geen optredens na valavond te boeken omdat hij ‘The Big Apple’ te onveilig vindt, en hun enige fan is eigenlijk meer een stalkster.

Flight of the Conchords (gebaseerd op een radioshow van de BBC waarin Bret en Jemaine in Londen probeerden door te breken) drijft natuurlijk op plaatsvervangende schaamte, met twee charmante losers die zich met een ontstellend gebrek aan zelfkennis proberen op te werken in de wereld en voortdurend op de muren van de werkelijkheid botsen. Maar de reeks voegt nog een extra ingrediënt toe aan de ‘comedy of embarrassment’: muziek. Jemaine en Bret beperken hun muzikale exploten niet tot hun optredens, ook tijdens het dagelijkse leven durven ze al eens in zingen uit te barsten. En die songs vormen meestal messcherpe parodieën van een of ander muzikaal genre ( Hiphopopotamus Vs. Rhymenoceros zet bijvoorbeeld de gangsta rap op grandioze wijze in zijn hemd), met teksten vol onderkoelde humor. Ten getuige dit fragment uit Part-Time Model, een ‘ode’ van Jemaine aan een mooi meisje: ‘You could be a part-time model / But you’d probably still have to keep your normal job / A part-time model / Spending part of your time modelling / And part of your time next to me / My place is usually a little tidier than this.’ Als u dit grappig vindt, dan is Flight of the Conchords niet te missen.

Extra’s. Geen. Al krijg je wel een bonusdisc met een aflevering van vier andere HBO-reeksen: vreemd genoeg niet van Curb Your Enthu-siasm, de serie die hierbij het dichtst aanleunt, wel van Rome, The Sopranos, Entourage en Carnivale.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content