Het is altijd wat met de festivals. De ene klacht is nog niet vakkundig weerlegd, of de andere dient zich al aan. Te dure ticketprijzen. Onvoldoende douches op de campings. Pintjes die te prijzig zijn. En te lauw. Buren die zeuren over overlast. Groepen die het toegelaten aantal decibels overschrijden. Gevaar voor permanente gehoorschade.

Je vraagt je af wie er nog geniet van de festivalzomer – de massale opkomst ten spijt.

Alsof ze de ellende deze keer voor willen zijn, trekt de Federatie van Muziekfestivals in Vlaanderen nu zelf aan de alarmbel. In een open brief hekelt ze de toenemende overheidsdruk die de festivals jaar na jaar ervaren. ‘De regels voor arbeidsreglementeringen, btw, voedselinspecties, geluidsbeperking, alcohol- en tabaksverbruik, milieunormen en het aantal controles dat jaarlijks wordt uitgevoerd, creëren een negatief klimaat’, klinkt het. Niet dat ze zich aan de regels willen onttrekken, maar trop is te veel.

Er is iets van aan. Van het kleinste dorpsgebeuren tot het grootste internationale event: de Vlaamse festivals zijn in de loop der jaren steeds strakker georganiseerd. In plaats van die tendens toe te juichen wordt er nog méér verwacht. Dat wekt niet alleen wrevel op bij de festivalorganisatoren, maar ook bij de modale bezoeker. Hun vrijheid wordt steeds meer ingeperkt. Nog even en ze worden geacht om zich in mooie rijtjes voor het podium aan te dienen. En wordt de rock-‘n-roll alleen nog on stage geduld, niet meer ervoor.

‘Iets meer flexibiliteit bij de overheden zou zeker geen kwaad kunnen’, klinkt het bij de festivalorganisatoren. Als dat tot meer flexibiliteit van hún kant leidt, dan zullen veel muziekfans daar niet rouwig om zijn. Integendeel.

De fans zelf moeten natuurlijk ook hun verantwoordelijkheid nemen. Een jaar geleden speelde de Duitse indieband The Notwist bij klaarlichte dag een verpletterend optreden op het Cactusfestival in Brugge. Na afloop was de band nochtans niet gelukkig. Ze kloeg over de aanwezigheid van kinderen in het publiek. ‘En niet één die geluidsbeschermers droeg’, reageerde zanger Markus Acher ontzet. ‘Onverantwoord! Bij ons in Duitsland is dat al lang verplicht.’ Hij vond dat de organisatie kinderen de toegang tot het festivalterrein moest ontzeggen, of ze verplichten om geluidsdempers te dragen. Het klinkt aannemelijk, maar hoeveel verantwoordelijkheden kun je nog in de schoenen van een festivalorganisator schuiven, voor die van pure ellende zijn deuren sluit?

PS: Goed nieuws van Festival Dranouter: dEUS is aan de affiche toegevoegd! Barman en co spelen er op zaterdag 7 augustus hun enige Belgische concert van het jaar. En James Walsh, de frontman van Starsailor, sluit de openingsavond af, na Buscemi en Absynthe Minded. Op donderdag 5 augustus, is dat. Jawel, dat is de Knack Focus-dag. Uw gratis – u leest het goed: grátis – ticket daarvoor kunt u vanaf woensdag 23 juni via uw lijfblad reserveren.

Karel Degraeve

Nog even en de rock-‘n-roll wordt alleen nog on stage geduld, niet meer ervoor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content