FIVE DAYS

Zaterdag 18/06, 20.35, Canvas

Het prototype van paradepaardjes als Broadchurch en True Detective.

Een jaar, vijf dagen. Dag één: een pasgeboren baby wordt achtergelaten in het toilet van een ziekenhuis in Yorkshire; een trein moet halt houden net buiten Wakeshire wanneer een moslima zich vanaf een brug op de sporen gooit; een verwarde conducteur probeert grip te krijgen op de chaos en een nerveuze passagier neemt de benen nog voor de politie arriveert. Agente Laurie Franklin (Suranne Jones), die op het moment van de feiten een vrije dag heeft en haar moeder naar de alzheimerkliniek brengt, gaat op zoek naar een verband tussen deze gebeurtenissen. Zo begint het tweede seizoen van Five Days, de BBC/HBO-miniserie die telkens vijf cruciale dagen in de zoektocht naar een vermiste persoon belicht.

De serie, die voor het eerst werd uitgezonden in 2010, volgt daarmee hetzelfde concept als het eerste seizoen uit 2007, dat werd genomineerd voor zowel een Golden Globe als verschillende BAFTA’s. Misschien vreemd, want er zijn tegenwoordig heel wat misdaaddrama’s en weinig series kunnen het genre nog overstijgen. Minder vreemd als je Five Days ziet voor wat het echt is: het prototype van de twee huidige paradepaardjes in het genre – het Britse Broadchurch en de Amerikaanse anthologieserie True Detective van HBO. Wie deze populaire detectivereeksen gezien heeft, zal zeker een en ander herkennen in Five Days.

Five Days grijpt vanzelfsprekend terug naar de bekende sleutelmomenten van een grootschalig moordonderzoek: de persconferenties, de ondervragingen, de forensische analyse van het bewijsmateriaal, de familiespanningen. Maar de ontknoping zelf is minder voorspelbaar dan je denkt. Dat is te danken aan de goed opgebouwde karakterontwikkeling. Hoewel elke aflevering zich afspeelt binnen 24 uur is de plot van screenwriter Gwyneth Hughes heel gelaagd, met verschillende verhalen die zich langs de zijlijn ontwikkelen en na verloop van tijd zelfs belangrijker worden dan het raadsel dat centraal staat. Five Days is dus zeker geen traditionele whodunit. Zo heb je als kijker al snel door wie de dader zou kunnen zijn, en dat stoort helemaal niet. De aantrekkingskracht van dit misdaaddrama ligt niet in het whodunitelement, maar in de studie van de schijnbaar heel alledaagse en saaie personages die in een buitengewone en spannende situatie belanden.

Five Days is een kluwen van heel wat losse eindjes die aan elkaar geknoopt moeten worden, een serie die je geleidelijk aan in het mysterie van de vrouw en de baby zuigt.

ANKE WAUTERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content