26 april tot 5 mei, Turnhout.

Info@opendoek.be / www.opendoek.be

Om de tiende editie van het Turnhoutse festival Focus op het Zuiden extra kleur te geven, kozen de organisatoren voor verandering, zowel van concept als van naam. Filmfestival Open Doek heet de tiendaagse voortaan, en ‘openheid’ zowel als ‘kunst’ zijn de sleutelwoorden. Of ‘globalisering,’ want de focus van de selectie is niet langer op het Zuiden alleen, maar op de hele wereld, met zijn wirwar van kruisende culturen.

Het programma bestaat uit een competitie van acht kwaliteitsfilms, een overzicht van het werk van de in Hongkong geboren, naar Australië uitgeweken filmmaakster Clara Law, een retrospectief van topfilms uit tien festivaljaren, en een algemeen programma.

De competitie is een echte ontdekkingsreis, niet zelden naar de duistere kant van de niet-westerse wereld: waanzin in Brazilië ( Bicho de 7 Cabecas), sociale ellende in Argentinië ( Bolivia) en een bizarre fusie van drama en realiteit in China (in Quitting van Zhang Yang -maker van Shower –speelt acteur-junkie Jia Hongsheng zijn eigen leven uit).

Het retrospectief van Clara Law, die met Autumn Moon en Temptation of a Monk de aandacht van de hele wereld trok, biedt een unieke kans om haar gestileerde oeuvre te verkennen, een beklijvende verbeelding van de dynamiek van roots, migratie en botsende culturen. In de terugblik, netjes samengesteld uit de keuze van Vlaanderens bekendste filmrecensenten, prijken bekende titels als Ang Lee’s Eat Man Drink Woman of Wong Kar-Wais Happy Together.

Diversiteit en interculturaliteit kenmerken het algemene programma, een verzameling van recentelijk in België en/of Nederland uitgebrachte films. Japan is sterk vertegenwoordigd met Miike’s Audition, de avant-première van Oshii’s Avalon, Kobayashi’s De Sneeuwloper en de seishun-eiga of tienernachtmerries van Furumaya’s Bad Company en Fukusaku’s Battle Royale. Maar de reis gaat evenzeer langsheen Iran ( Baran, Kandahar, Maternal Love) en Mexico ( Perfume de Violetas, Y Tu Mama Tambien).

De focus op kunst zorgt ook voor een flink nevenprogramma van beeldende en muzikale evenementen. Het optreden van 1Giant Leap, een multimediaproject van Faithless-frontman Jamie Catto en Duncan Bridgeman, is afgelast, maar Viewmaster biedt een concert dat de ‘soundtrack’ van tien jaar festival volgt. U kunt dan zowel loungegoden Stephan Parmentier en Pieter Verschueren (Plastic Buddha) als de Tunesische Ghalia Ban Ali (uit Tony Gatliffs Swing) aan het werk zien.

J.S.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content