Geen geld of tijd om deze zomer op reis te gaan? Laat Focus Knack u dan als troost rondgidsen door ’s werelds mooiste filmsteden. In de eerste aflevering staat Rome centraal, de eeuwige stad van Ben-Hur, Fellini en Cinecittà.

Spaanse Trappen

The Roman Spring of Mrs. StoneJosé Quintero, 1962

De Spaanse Trappen op het Piazza di Spagna werden gebouwd tussen 1723 en 1726 en leiden tot op de Pincioheuvel. Daar vlakbij bevinden zich de Villa Medici en de Villa Borghese. Rechts onderaan ligt ook het sterfhuis van de Engelse dichter John Keats, en het hoeft dus niet te verwonderen dat deze romantische hotspot in heel wat kostuumdrama’s opduikt. Bovendien fungeerde een ander appartement op de rechterflank als hoofddecor voor de Tennessee Williamsadaptatie The Roman Spring of Mrs. Stone, terwijl ook Bernardo Bertolucci’s Besieged (1998) zich in een van de huizen naast de trappen afspeelt.

Sint-Pietersplein & Vaticaan

Angels & Demons Ron Howard, 2009

Hoewel het Vaticaan haar medewerking aan Ron Howards religieuze thriller weigerde – niet uit goede smaak, maar wegens de vermeende antiklerikale teneur – oogt deze verfilming van Dan Browns Het Ber- nini Mysterie nog altijd als een promotrip door het pauselijke patrimonium. Zo zie je Harvardcryptoloog Robert Langdon (Tom Hanks) ondermeer gezwind van de Sixtijnse kapel naar de Sint-Pietersbasiliek hollen, ook al dienden verschillende gebouwen te worden nagebouwd of met de computer gesimuleerd.

Piazza Navona

Catch-22 Mike Nichols, 1970

Romes bekendste plein, met de Sant’Agnese in Agone-kerk van architect Francesco Borromini, Bernini’s beroemde Fontana dei Quattro Fiumi die er vlak voor staat en zijn talloze barokke paleizen, figureert in tientallen films. Het meest prominent in Mike Nichols’ klassieke Joseph Helleradaptatie Catch-22 waarin de G.-I.’s tijdens een vrije dag veeleer onder de indruk raken van de rondwandelende vrouwelijke schonen dan van de marmeren sculpturen van Bernini en co.

Trevi-fontein

La Dolce Vita Federico Fellini, 1960

Rome-propagandist Federico Fellini werd met een klap wereldberoemd dankzij deze flamboyante kroniek over de ondraaglijke lichtheid van het bestaan, met latin lover Marcello Mastroianni als een mondaine jetsetjournalist. In de meest memorabele scène duikt Mastroianni samen met blonde vamp Anita Ekberg hartstoch- telijk de barokke Trevifontein in.

Colosseum

GladiatorRidley Scott, 2000

Het Colosseum – een van de meest imposante en iconische bouwwerken uit de Romeinse Oudheid – fungeert als heroïsch decor, zij het met de hulp van de computer, voor de gladiatorenkunstjes van Russell Crowe.

Door Dave Mestdach

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content