(PC & PS2)

Anderlecht-Real Madrid: 4-0. Een utopie? In Fifa 2002 kan alles! De nieuwste versie van de succesvolle voetbalgame omvat opnieuw verschillende nationale en Europese competities, met deze keer ook de kwalificatierondes voor de wereldkampioenschappen van volgend jaar. In totaal kan je 450 teams aan de aftrap brengen, alleen jammer dat de Nederlandse competitie wegens licentieproblemen ontbreekt. Je kunt wel nog altijd zelf competities aanmaken en spelers creëren, al dan niet met de namen van bestaande spelers. Kortom, er bestaan manieren om de licentiekwestie te omzeilen.

Fifa 2002 heeft opties in overvloed, inclusief een reeks ingrijpende vernieuwingen in de gameplay. Dat werd overigens tijd, want de vorige versies teerden net iets te veel op behaalde successen. De verkoop zat goed, dus waarom zware inspanningen leveren? De hete adem van concurrent This Is Football heeft het ontwikkelaarsteam bij Electronic Arts evenwel doen inzien dat er méér nodig is dan een nieuwe verpakking om die goede verkoopsresultaten te kunnen aanhouden. Een van de meest opvallende upgrades in het spel is ongetwijfeld de mogelijkheid om diepte-passes te versturen. Niet evident op een klein scherm, maar het kan. Ook de vlotte één-tweetjes vormen een belangrijke verbetering. Verdwenen is de zogenaamde Zidane-beweging. Die was ideaal om een verdediger op het verkeerde been te zetten, maar lukte élke keer, terwijl je van een doorsnee-verdediger toch mag verwachten dat hij het trucje na enkele keren wel kan anticiperen.

Dat het realiteitsgehalte van de game is verhoogd, blijkt ook uit het feit dat spelers vermoeid kunnen geraken als ze elke week twee wedstrijden moeten spelen. Het rotatiesysteem, waarbij sterspelers bij topclubs af en toe mogen rusten van de trainer, bewijst dus ook hier zijn nut. Nog een leuk detail: voor het spelen van kwalificatiewedstrijden met landenteams, moet je rekening houden met de beschikbaarheid van je sterspelers. De hogere artificiële intelligentie zorgt er onder andere voor dat overtredingen nauwkeuriger worden ingeschat en dat er dus niet gefloten wordt wanneer er geen fout is gemaakt. Nog even en de scheidsrechter in het spel fluit beter dan zijn collega’s in het echte stadion. De enige echte misser in Fifa 2002 is de foto van Tomasz Radzinski in Anderlecht-shirt op de cover. Tenzij men bij Electronic Arts meer weet dan wij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content