23.00 – RTBF LA DEUX

Het Filmfestival van Cannes, dat is naast film vooral glamour: de rode loper aan de croissette waarover duur uitgedoste filmsterren paraderen terwijl iets verder monokini-dames zonnebaden op het strand. Is er iets dat deze idylle zou kunnen verstoren? In mei ’68 gebeurde dit toen Frankrijk in brand stond en zelfs Cannes de kop niet in het zand kon steken. La Deux blikt vanavond met een docu terug op de mogelijk meest bewogen episode uit de geschiedenis van het filmfestival.

Nog voor het festival op 10 mei 1968 van start ging, werd er al hevig gediscussieerd of de feestelijkheden wel moesten doorgaan. Een week eerder waren de al maanden aanslepende spanningen, tussen studenten en arbeiders enerzijds en de gevestigde orde anderzijds, uitgebarsten in de befaamde straatgevechten. Cineasten zoals juryvoorzitter Louis Malle opperden toen al dat het festival beter niet zou plaatsvinden, maar de voorstanders, onder wie Roman Polanski, haalden aanvankelijk hun slag thuis.

Al vlug bleek dat het mondaine filmfestival toch niet kon ontkomen aan de werkelijkheid van de straat. De sfeer was vaak gespannen, wat uitmondde in chaos, en zo werden op 13 mei de projecties stilgelegd. Het festival werd hervat, tot op zaterdag 18 mei de bom barstte. Juryleden stapten op, regisseurs trokken hun film terug. Wanneer in het vermaarde Palais de vertoning van de film Peppermint frappé begint, wordt de projectie verstoord. Sommigen, onder wie regisseur Carlos Saura, gaan hiervoor zelfs in de gordijnen hangen.

Op aanstoken van Louis Malle, François Truffaut, Claude Berri, Jean-Gabriel Albicocco, Claude Lelouch, Roman Polanski en Jean-Luc Godard ontstaat een verhitte discussie. Die laatste schreeuwde tot de aanwezigen die wilden dat het festival toch doorging, de lichtelijk gezwollen woorden: ‘Frankrijk heeft opgehouden te bestaan. Men spreekt over vrijheid terwijl jullie het over travelling hebben. Vous êtes des cons.’ De dag daarop werd besloten het festival definitief af te blazen.

Oprah Oprah geeft tijdens haar talkshow eindelijk haar dieetgeheimen prijs (16.30 – VijfTV) Maffiapraktijken TerZake Zomer biedt een unieke kijk in de leefwereld van de Amerikaanse maffiabaas Chris Colombo (20.00 – Canvas) MTV All Access Most Wanted Bodies Wie heeft het lekkerste lijf in Showbizzland? (21.00 – MTV)

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content