Zaterdag 4/8, 19.57 – Nederland 3

De motoriek van homo’s valt op en meestal zijn ze toch asportief, aldus topcoach Frank de Boer. En de Nederlandse jongerenzender BNN ziet nog wel wat redenen voor FC Gay, een thema-avond over homoseksualiteit en voetbal.

‘Het idee is vorige zomer ontstaan tijdens het maken van Spuiten en slikken‘, legt BNN-woordvoerder Thijs Verheij uit. ‘Voetbalanalist Johan Derksen raadde homoseksuele voetballers aan om in de kast te blijven, omdat de supporters zo’n speler in het stadion zouden afmaken. Dat vonden wij absurd. We weten anno 2012 dat één op de twintig mannen homo is, dus er zijn ongetwijfeld ook homoseksuele voetballers. Toch rust er bij volkssport nummer 1 nog zo’n taboe op. Met de thema-avond FC Gay proberen we dat probleem bespreekbaar te maken.’

Hoe pakken jullie dat aan?

THIJS VERHEIJ: Door verschillende mensen uit het voetbal samen te brengen om hierover te praten: Michael van Praag, voorzitter van de Nederlandse voetbalbond KNVB, topvoetballer Evgeniy Levchenko, voetbalkenner Frits Barend en Wensley Garden, ex-profvoetballer die uit de kast is gekomen, weliswaar na zijn carrière. Voor dit programma zoekt hij zijn ex-ploegmaten op om hen daarmee te confronteren. Verder hebben we BNN’er Tim Hofman naar supporters en Nederlandse voetbalhelden gestuurd om hen recht voor de raap hun mening over homoseksualiteit te vragen.

In een trailer merkt ex-international Frank de Boer op dat bij homo’s de motoriek opvalt, een uitspraak waarvan hij zich later distantieerde.

VERHEIJ: De woorden van De Boer zijn wat ze zijn: een opmerkelijke mening die al heel wat stof heeft doen opwaaien. Heel wat andere trainers wilden niet eens voor de camera reageren, om maar te zeggen hoe groot het taboe wel is. Tegelijk hebben we een goede bondgenoot aan de KNVB. Hun onderzoek over homoseksualiteit en voetbal is door ons initiatief in een stroomversnelling gekomen en ze kondigen een grote campagne aan.

Eerder maakte BNN al De grote donorshow, een parodie op televotingshows, om de problematiek van donororganen onder de aandacht te brengen. Ook met FC Gay schuwt BNN de controverse niet.

VERHEIJ: Die lijkt er al te zijn met de uitspraak van De Boer. Dat wijst erop dat er in het voetbal te weinig over homoseksualiteit gesproken wordt. Veel mensen zeggen dat homo’s volledig geaccepteerd zijn, maar in het voetbal ligt dat schijnbaar toch anders. We zien onszelf in Nederland graag als tolerant, maar in werkelijkheid word je wel eens met het tegendeel geconfronteerd.

Een belangrijke troef is ongetwijfeld presentatrice Sophie Hilbrand. Onder meer van Spuiten en slikken weten wij al dat ze geen blad voor de mond neemt. Kunnen we haar stilaan de Nederlandse Goedele Liekens noemen?

VERHEIJ: Goh, geen idee of die vergelijking opgaat. Maar Sophie heeft met eerdere thema-avonden, Je zal het maar zijn en haar radioprogramma Sophie op 3 zeker bewezen dat zij met de typische rechtuit-BNN-toon jonge mensen weet aan te spreken over belangrijke maatschappelijke onderwerpen.

HANS VAN GOETHEM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content