Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Humor met de voorhamer – Het derde seizoen van ‘Family Guy’ is het grofste uit de reeks, en daardoor ook het beste.

Reeks: *** Extra’s: 20th Century Fox

Reeks. Toen bedenker/schrijver/inspreker van het gros van de stemmen Seth MacFarlane aan het derde seizoen van zijn animatiereeks Family Guy begon, zag hij de toekomst van zijn geesteskind somber in. De avonturen van nitwit Peter Griffin en de zijnen konden in de VS maar weinig kijkers bekoren, en diegenen die de serie wel al hadden ontdekt, werden door de bazen bij zender Fox, die Family Guy vrijelijk heen en weer zwierden om gaten in de programmering te vullen, vaak op het verkeerde been gezet. De kans dat de reeks ook na het derde seizoen nog zou bestaan, was dus erg klein. Daarom besloot MacFarlane dan maar om alle remmen los te gooien en de weinige taboes die hij nog had ook bij het vuilnis te zetten.

Dat betekent toch iets bij een reeks die enkele weken geleden (na seizoen drie werd Family Guy inderdaad stopgezet, maar door het grote succes van de dvd’s en de herhalingen mocht ze in 2005 terugkeren) nog in het nieuws kwam omdat ze een grap had gemaakt over het mongoloïde zoontje van Sarah Palin. In deze derde, ’taboeloze’ jaargang vliegen de gewaagde en aangebrande moppen je als mitrailleurvuur om de oren, en wordt geen enkel heilig huisje overeind gelaten. Een van de beste en meest representatieve moppen zit in de tweede aflevering Brian Does Hollywood, waarin de hond van de familie filmregisseur tracht te worden. Als de rest van het gezin hem gaat bezoeken, zegt Peter dat het van zijn hippieperiode geleden is dat hij nog in LA is geweest. Waarna je een beeld krijgt van een jonge Peter die tegen Charles Manson en zijn gevolg zegt dat hij uitgenodigd is voor een feestje bij Sharon Tate en dat ze mogen meekomen, ‘but only if you don’t embarras me’ – een verwijzing naar de slachting die Manson en co in 1968 aanrichtten ten huize Tate.

Politiek correct of subtiel kun je de reeks niet noemen, en bij momenten blijft het een schaamteloze kopie van The Simpsons. Maar in dat soort korte absurde terzijdes is Family Guy op zijn best en vaak onweerstaanbaar grappig.

Extra’s. Geen.

Bekijk de eerste vijf minuten van Family Guy – Seizoen 3 op KNACKFOCUS.BE

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content