FAMILIERAAD

De Pritchetts uit Modern Family horen in een lange lijn sitcomfamilies uit de Amerikaanse tv-geschiedenis. Tien beroemde voorgangers.

THE RICARDOS – I LOVE LUCY, 1951-1957

Een van de meest succesvolle sitcoms aller tijden, over het wel en wee van huisvrouw Lucy (Lucille Ball) en haar man Ricky Ricardo. Ook een van de eerste tv-series waarin een hoofdpersonage zwanger werd, al mocht dat woord van zender CBS nooit uitgesproken worden.

THE CLEAVERS – LEAVE IT TO BEAVER, 1957-1963

De familie als hoeksteen van de samenleving, in een geïdealiseerd portret van het leven in de buitenwijken in de jaren vijftig. Amerikaanse politici die over de normen en waarden van vroeger mijmeren, zullen liever naar Leave it to Beaver dan naar Mad Men verwijzen.

THE BRADYS – THE BRADY BUNCH, 1969-1974

Een van de eerste nieuw samengestelde gezinnen op tv, gevormd door Mike Brady en zijn kinderen en Carol Martin en haar dochters. Veelzeggend: Mike was een weduwnaar, Carol was gescheiden, maar dat laatste werd nooit expliciet gemaakt.

THE BUNKERS – ALL IN THE FAMILY, 1971-1979

Een reeks waarin taboes werden doorbroken en onderwerpen als racisme, abortus, homoseksualiteit en de oorlog in Vietnam aan bod kwamen, gezien door de ogen van überconservatief Archie Bunker.

THE CUNNINGHAMS – HAPPY DAYS, 1974-1984

Hommage aan/parodie op het zogezegd zorgeloze leven in het Amerika van de fifties, die draaide rond Howard en Marion Cunningham en hun kinderen. En natuurlijk de onvermijdelijke ‘Fonzie’.

THE KEATONS – FAMILY TIES, 1982-1989

De spanning tussen progressief en conservatief Amerika onder Ronald Reagan in een sitcom gegoten, over de oude hippies Elyse en Steven Keaton en hun zoon en fervent Nixonaanhanger Alex.

THE HUXTABLES – THE COSBY SHOW, 1984-1992

Wellicht de bekendste tv-familie ooit, rond dokter Cliff Huxtable. Niet het eerste zwarte gezin in de sitcomgeschiedenis (die eer gaat naar de Jeffersons uit de gelijknamige reeks, een spin-off van All in the Family), maar wel het populairste.

THE BUNDYS – MARRIED… WITH CHILDREN, 1987-1997

Het eerste disfunctionele gezin op de Amerikaanse tv, met vader Al (Ed O’Neill, die ook meespeelt in Modern Family) en moeder Peg die elkaar openlijk verachten en twee leeglopers van kinderen.

THE CONNERS – ROSEANNE, 1988-1997

Net als Married… With Children was Roseanne een afrekening met het beeld van ‘het ideale gezin’ zoals dat in The Cosby Show getoond werd, met twee ouders met overgewicht die moeten schrapen om rond te komen.

THE BLUTHS – ARRESTED DEVELOPMENT, 2003-2006

Een van de directe voorlopers van Modern Family, een geschifte komische reeks over een rijke familie waarvan de pater familias in de gevangenis belandt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content