Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Andy Millman wordt in het tweede seizoen van ‘Extras’ eindelijk bekend en ontdekt meteen dat de roem ook schaduwkanten heeft.

Extras Seizoen 2 Reeks: **** Extra’s: **

Reeks. Tegen het einde van seizoen 1 kreeg Andy Millman, de ‘background artist’ die wanhopig probeerde zijn acteercarrière van de grond te krijgen, eindelijk zijn kans, toen de BBC te kennen gaf dat ze wel iets zag in zijn scenario voor de sitcom When The Whistle Blows. Helaas, driewerf helaas: de intelligente komische reeks die Millman voor ogen had wordt door zijn bazen afgezwakt tot een verzameling platvloerse grappen en grollen, en de acteur die zo graag serieus genomen wou worden, moet van onder een dwaze pruik catchphrases staan debiteren.

When The Whistle Blows (dat een beetje lijkt op The Office, maar dan nadat de profeten van de grootste gemene deler er hun zeg over hebben gehad) wordt echter wel een succes, zodat Millman voor het eerst kan genieten van de roem. Het tweede seizoen van Extras is voor Ricky Gervais en Stephen Merchant dan ook een vehikel om hun bedenkingen te plaatsen bij het hele showbizzcircus dat ze na The Office hebben leren kennen. Van de awarduitreikingen over de vele liefdadigheidscampagnes waarin beroemdheden mogen opdraven tot de gespannen verhouding tussen vedetten en de tabloids, het wordt allemaal briljant op de korrel genomen, met de zeer gewaardeerde hulp van sterren als Daniel Radcliffe, Chris Martin of Robert De Niro (in zijn grappigste rol in jaren, ook al hoeft hij bijna niets te zeggen).

Ondanks alle beroemdheden die opdraven blijft het centrale personage echter Andy Millman zelf. Die slaagt er nog altijd in om zich in de meest gênante situaties te wurmen, en nu hij bekend is wordt alles natuurlijk nog beschamender: in één aflevering eindigt hij zelfs in de krant onder de titel ‘TV Bully Kicks Dwarf In The Face’. Fans van ‘comedy of embarrassment’ zoals The Office of Curb Your Enthusiasm (waar Extras in veel opzichten de Britse tegenhanger van is) zullen deze zes episodes dan ook koesteren.

Extra’s. Een documentaire op de opnames, met getuigenissen van onder meer Gervais, Merchant en Radcliffe. Gewiste scènes (die eigenlijk eerder bloopers zijn) en The Art of Corpsing, een documentaire over hoe moeilijk het is voor de acteurs om hun lach in te houden op de set.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content