Film: *** Extra’s: ***

Sam Raimi’s Evil Dead luidde in 1983 een heropflakkering in van het splattergenre en demonstreerde dat met weinig geld en veel inventiviteit, geïnspireerde cinema kon worden gemaakt. Vier jaar na het succes en de schandalen (het ‘video nasty’-label in Groot-Brittannië) van de eerste Evil Dead, beschikte Raimi voor het vervolg over een ruimer budget.

Het tweede luik van zijn ongeëvenaarde trilogie is meer een kopie van deel I dan een echte sequel. Een laag bij de grond voortrazende camera, bruuske zoom-ins, een veelvuldig gebruik van groothoeklenzen, camerabewegingen van 360 graden, verrassende geluidseffecten en onheilspellende tracking shots bepalen ook de stijl van deze hilarische gruwelprent. Het origineel kon aanvankelijk doorgaan voor rasechte horror. Evil Dead 2 is echter zuivere slapstick en serveert een bezielde rollercoasterrit doorheen het grandguignol- en splatterrepertoire. Alles wordt in die mate in overtreffende trap voorgesteld, dat het voorspelbare na een tijdje onvoorspelbaar wordt.

De hoofdacteur en co-producent Bruce Campbell incarneert de letterlijk onkreukbare (strip)held. Uit de regisseurscommentaar blijkt Raimi’s liefde voor cartoons en strips, wat hier resulteert in een soort Tom and Jerry van het horrorgenre. De commentaartrack lijkt bij momenten op een uit de hand gelopen reüniefuifje. Raimi, Campbell, co-scenarist Scott Spiegel en special-effectsman Greg Nicotero bescheuren het soms van het lachen en praten door elkaar heen, zodat technische weetjes en verhalen over censuur, locatie en trucages verloren dreigen te gaan tussen de grapjes. De ‘making of’ (op video gedraaid door het speciale effectenteam) bevat alle wenselijke informatie over maquillage, decoropbouw, splattereffecten en camerawerk.

Piet Goethals

Moeten er nog extra’s zijn? De 2 disc-Special Edition van Planet of the Apes bevat maar liefst dertien uur ‘primate-packed’ bonusmateriaal, waaronder audiocommentaar van Tim Burton. Hopelijk komen we nu eindelijk te weten waarom deze remake niet echt hoefde.

Dvd:The Abyss Extended version (Fox) van James Cameron. Terminator Special Edition (Fox) van James Cameron. Patton Special Edition (Fox) van Franklin J.Schaffner. Play Misty For Me (Columbia Tristar) van Clint Eastwood. Time and Tide (Columbia Tristar) van Tsui Hark. Little Big Man (Paramount) van Arthur Penn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content