Dinsdag 14/5, donderdag 16/5 en zaterdag 18/5, 21.00 – één

De tijd dat het Eurovisiesongfestival een staatszaak was waar iedereen een mening over had, ligt al even achter ons. De enige zekerheid die nog rest: André Vermeulen blijft trouw op post. Vanuit een commentaarhokje op de VRT houdt hij u op de hoogte over het wedervaren van Roberto Bellarosa, die ditmaal de eer van ons land verdedigt.

ANDRÉ VERMEULEN: Roberto is de winnaar van de Franstalige The Voice. Vervolgens werd hij aangeduid als onze Songfestivalkandidaat, maar met de presentatie van het lied waarmee hij ons land zal vertegenwoordigen liep het mis. Dat gebeurde tijdens een radio-uitzending op zondagvoormiddag. Niet het uitgelezen moment voor een zanger, dus klonk Roberto’s vertolking niet altijd even zuiver. En zijn Engelse uitspraak in Love Kills, zoals het nummer heet, is ook niet zijn sterkste kant. Met zijn zang komt het wel goed, vermoed ik, al vraag ik mij af of je zo’n jonge artiest – hij is nog altijd maar 18 – al naar het Songfestival mag sturen, waar hij tussen doorgewinterde concurrenten komt te staan.

Zoals de Nederlandse Anouk. Welke weerklank heeft haar naam bijvoorbeeld nog op Europees niveau?

VERMEULEN: Moeilijk te zeggen, in Nederland en België is ze bekend gebleven, maar voor de rest van Europa is haar hit, Nobody’s Wife, al bijna twintig jaar geleden. Niettemin zal zij er wel als artieste staan. Ze heeft haar deelname ook afgedwongen, zonder preselectie. Haar lied, Birds, is overigens mijn favoriet voor dit Songfestival. Atypisch voor de wedstrijd, een beetje donker ook, maar ik verwacht dat ze erkenning zal krijgen van de professionele jury’s, die de helft van de punten leveren. De overwinning is voor Anouk wellicht te hoog gegrepen. Bookmakers tippen op de Deense Emmelie de Forest, die zich met een uptemponummer onderscheidt van de vele ballades.

Wie tip je als outsiders?

VERMEULEN: Griekenland. Ik betwijfel of we de openbare omroep van dat land een overwinning mogen aandoen, maar de Grieken vaardigen een rockband af die alvast op plaat solide klinkt. Hun lied, Alcohol Is Free, gaat over een schip dat zich in een woelige storm bevindt, maar waar de alcohol gratis is. (lachje)

Griekenland doet wel nog mee, maar verschillende landen, waaronder Portugal, bedanken voor het Songfestival vanwege besparingen. Is de crisis ook te voelen in Eurosongland?

VERMEULEN: Ja, je merkt dat heel wat delegaties het met minder moeten doen dan een aantal jaar geleden. Zo zijn er opvallend meer ballades bij dit jaar – misschien omdat je bij dat genre niet moet investeren in een totaalspektakel. En de VRT? Verslag ter plaatse uitbrengen zit er niet in, al reis ik op eigen kosten wel naar de repetities in gaststad Malmö, om goed voorbereid te zijn voor het commentaar. Dit jaar is trouwens MNM-presentator Tom De Cock mijn kompaan, aangezien Peter Van de Veire op huwelijksreis is.

Ligt het aan ons of ligt het fel gecontesteerde carnavalsgehalte van het Songfestival de laatste jaren lager?

VERMEULEN: Die indruk klopt. Dankzij enkele verstandige ingrepen, zoals de inspraak van een professionele jury, ligt de nadruk weer op de liedjes. En dit jaar wordt de uitzendvolgorde niet meer via loting bepaald, maar door de producers, waardoor de tv-show en de liedjes afzonderlijk beter tot hun recht zullen komen.

HANS VAN GOETHEM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content