Roger Vadim met Brigitte Bardot, Jean-Louis Trintignant, Curd Jürgens FR 1956 14.40 – FRANCE 3

God schiep de vrouw, en Vadim de mythe en het fenomeen Brigitte Bardot. De 22-jarige B.B. was al een vedette voor ze aan de opnamen van deze film van haar echtgenoot begon. Maar het schandaal dat hij veroorzaakte maakte haar op slag wereldberoemd.

Bardot Mania. Vreemd genoeg begon die niet in Frankrijk, waar de film bij zijn release nogal onverschillig onthaald was. De bom barstte pas toen hij in de VS voor een schandaaltriomf zorgde: in Dallas werd hij verboden, in Lake Placid kochten katholieken alle kaartjes op zodat niemand de verdorven Bardot kon zien (tijdens de Expo 58 hing er in het paviljoen van het Vaticaan, in een zaal gewijd aan de hel, zelfs een foto van haar uit de film).

De Nieuwe Vrouw. Het waren niet de CinemaScopebeelden van haar blote achterwerk die van Bardot een sekssymbool en een icoon van de seksuele bevrijding en de ongeremde vrouw maakten. Het is haar personage van Juliette Hardy, een provocerende en ontembare blonde stoeipoes die uitzinnig de mambo danst en flirt in Saint-Tropez (dat dankzij B.B. de hoofdstad van la dolce vita voor de jetset werd).

Nouvelle vague. Hoewel dit zeker geen klassieker is – in 1988 draaide Vadim ook nog een Amerikaanse remake met Rebecca De Mornay – geldt hij als een voorloper van de nouvelle vague. ‘ Il faut admirer Vadim de ce qu’il fait enfin avec naturel ce qui devrait être depuis longtemps l’ABC du cinéma français. Il est à l’heure juste car il sait respirer l’air du temps‘, aldus Godard.

The Rudy Giuliani Story(0) Robert Dornhelm, VS 2003. De New Yorkse burgervader Giuliani haalde Time Square uit zijn louche sfeer en toonde zich tijdens de 9/11-fallout een baken van kracht en vertrouwen. Deze pseudodocumentaire tv-biopic loont om James Woods, al wordt er in soapoperastijl om de ziel van Giuliani heen gewalst (14.25 – Vitaya) Eyes Wide Shut**** Stanley Kubrick, VS 1999. Kubricks laatste film, een angstvallig nauwgezet aftasten van de donkere verlangens en fantasieën binnen een ogenschijnlijk gelukkig getrouwd rijk koppel uit Manhattan. Dit droomachtige erotische psychodrama werd ook de laatste film van het echtpaar Nicole Kidman en Tom Cruise (21.35 – Kanaaltwee) The Right Temptation (0) 2000. Zelden een zo passieloze noir gezien als deze moderne, veel te mechanische variant met Kiefer ’24’ Sutherland, die als overspelige Wall Streettycoon privédetective Rebecca De Mornay achter zich aan krijgt (00.50 – BBC1).

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content