Gert Meesters
Gert Meesters Stripjournalist voor Knack Focus.

Boer zkt. hockeypuck – Jeff Lemire ontbreekt het niet aan ambitie. Zijn eerste noemenswaardige boek is een portret van zijn streek in telefoonboekformaat.

Jeff Lemire

Oog&Blik & De Bezige Bij, 510 blz., euro29,9

Met zijn welwillend ontvangen stripwerk over zijn geboortestreek Essex County heeft de 34-jarige Canadees Jeff Lemire danig gescoord bij zijn gouwgenoten. Op Wikipedia wordt hij op een bevolking van 400.000 als enige vermeldenswaardige inwoner van Essex County genoemd. De kans is dus erg groot dat u nog nooit van het zuidelijkste Canadese departement gehoord had, dat ergens tussen de grote meren in Ontario en Michigan ligt. Er valt daar ook weinig te beleven, behalve het boerenbestaan en ijshockey, zo leert Lemire ons in zijn turf, die oorspronkelijk in drie aparte boeken werd uitgebracht.

Zijn illustratiestijl zet niet meteen tot een onbedwingbaar enthousiasme voor de verloren streek aan. Hij hanteert een nogal onpersoonlijk gepenseelde vormgeving, die ons door de hoekige neuzen, puntogen en volumineuze vrouwenkapsels zowaar aan het vroege werk van Nix doet denken. Aan de onderling inwisselbare gezichten kun je zien dat Lemire nog volop leergeld betaalde toen hij aan Essex County werkte. De gebeitelde koppen passen echter wel bij zijn zwijgzame personages, die hun emoties wegstoppen tot er onvermijdelijk een hevige ontlading van komt.

Lemire blijft ver weg van Vlaamse boerendrama’s als De Vlaschaard door de boerenstiel als decor te beschouwen en vooral de algemeen menselijke kant van zijn personages te belichten. Hoewel in elk van de drie boeken andere personages centraal staan, zijn verstoorde ouderrelaties, verboden liefdesrelaties en mensen met beperkte intellectuele mogelijkheden – aangeboren of door ijshockey – vaste prik. Als je het boek dichtslaat, blijken de personages heel wat meer met elkaar te maken te hebben dan je aanvankelijk had vermoed.

Zo valt het te verklaren dat Lemire zijn boek naar de streek heeft genoemd: het is een uitgebreide geschiedenis van enkele generaties, zonder duidelijke hoofdpersoon. Lemire vertelt slim: heel visueel en zonder al te veel woorden, want die zouden niet bij zijn personages passen. Hij gebruikt de oprukkende dementie van een hoofdpersonage om ongegeneerd naar diverse periodes in het verleden te springen. Zijn verteltechnieken treffen doel: ondanks de matige stijlbeheersing blijft Essex County bij.

Gert Meesters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content