IN LIKE FLYNN. MET EEN ZWAARD TUSSEN ZIJN TANDEN OF EEN BOOG IN ZIJN HANDEN WAS ERROL FLYNN DE ROMANTISCHE HELD BIJ UITSTEK.

Errol Flynn Collection

Captain Blood (1935) The Adventures of Robin Hood (1938) The Private Life of Elizabeth & Essex (1939) Dodge City (1939)/The Sea Hawk (1940) Dive Bomber (1941) They Died with their Boots on (1941)

FILMS: **** EXTRA’S: **** (WARNER)

Films. Geen filmster die zo sierlijk zijn vijanden aan zijn degen reeg en frêle jonkvrouwen het hof maakte. Of ons deed vergeten in wat voor een belachelijk maillot zijn atletisch lijf meestal geperst zat. Wervelende actie en romantische hartstocht vormden een even onweerstaanbare als onafscheidelijke combinatie bij Errol Flynn. Of zoals een jubelende scribent het zo mooi beschreef: ‘Hij liet zich leiden door het principe dat je als filmheld nooit een dame alleen maar mee uit eten moest nemen als je ook tegen een kasteelmuur op kon klimmen en haar uit de handen van de sheriff van Nottingham kon redden.’

Een nieuwe verzamelbox van zeven van zijn beste films toont op eclatante wijze waarom Flynn een van de grootste filmsterren is die Hollywood ooit heeft voortgebracht. Zijn acteerkunst heeft niks te maken met diepgang en psychologie, maar is een kwestie van energie, panache, vitaliteit en nonchalance. Flynn blonk vooral uit in de (pseudo)historische producties van de Warner studio, maar welk plunje hij ook aantrok, altijd was hij dezelfde acrobatische schelm. Piraat in Captain Blood, de film waarmee hij in 1935 in één klap beroemd werd, samen met nog een nieuw gezicht, Olivia De Havilland, met wie hij zeven keer zou samenwerken. Vogelvrijverklaarde kampioen van de armen in The Adventures of Robin Hood. Graaf Essex, een voor hem ongewoon stijve hark, in The Private Lives of Elizabeth and Essex, waarin hij wel van het doek wordt gespeeld door Bette Davis. Weifelende sheriff die in Dodge City (meteen zijn westerndebuut) law and order laat zegevieren. Engelse boekanier die in The Sea Hawk de Spaanse armada uitdaagt. Een even galante als flamboyante generaal George A. Custer die in They Died with their Boots on na een reeks heldendaden het laatste loodje legt bij de slag van Little Big Horn. En in Dive Bomber, het enige hedendaagse verhaal, is hij een medische onderzoeker die zijn hachje geeft om de blackouts van oorlogspiloten te verijdelen.

Dat Flynn de gedroomde avonturier van het witte doek werd, komt natuurlijk ook omdat hij zich in het echte leven al op deze onversaagde types had voorbereid. Voor deze Australiër via een Engels ommetje in Hollywood aan de bak kwam, had hij al zijn geluk beproefd als bokser, goudzoeker, tabaksplanter, patrouilleofficier en vechtersbaas (onder andere tegen de Japanners in China). Wat zijn vrouwelijke veroveringen betreft was hij off screen minder een gentleman dan in zijn filmmythologie. Al in 1942 werd hij op het toppunt van zijn roem beschuldigd (en vrijgesproken) van verkrachting van twee minderjarige meisjes. Van toen ook dateert het grapje ‘In like Flynn’. Dat zijn carrière niet naar de knoppen ging door dit schandaal, zegt al iets over de onsterfelijke status die hij had bereikt (ik zie Tom Cruise het hem niet meteen nadoen). Het was uiteindelijk zijn jarenlange drankmisbruik, in combinatie met zijn passie voor opium, dat zorgde voor zijn gestage aftakeling en vroegtijdige dood in 1959, op vijftigjarige leeftijd.

Extra’s. Bij elke film hoort naast een nieuwe minidocumentaire ook een kortfilm, journaalbeelden en een cartoon uit de tijd van toen. The Adventures of Robin Hood heeft zelfs een extra disc gevuld met archiefmateriaal en er is een negende bonusdisc met een vrijmoedig biografisch portret van anderhalf uur.

Patrick Duynslaegher

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content