ENLIGHTENED ****

LAURA DERN als Amy Jellicoe, ENLIGHTENED na een misstap met haar getrouwde baas.
Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Een verlichte geest in een gezonde serie – Laura Dern schittert als een vrouw op de rand van een zenuwinzinking, in de HBO-comedy Enlightened.

Britse import, geen Nederlandse ondertitels

Enlightened, een komisch drama uit de HBO-stal, begint met een zenuwinzinking zoals je die op tv zelden ziet. Net nadat de vredevolle openingstitels verdwenen zijn, krijg je een close-up van zakenvrouw Amy Jellicoe (Laura Dern), die op het toilet zit met betraande ogen waar tegelijk machteloze woede en wanhoop uit spreekt. Vlug wordt duidelijk wat er gebeurd is: Jellicoe is met haar getrouwde baas in bed gedoken en daarom moet ze van haar werkgever Abaddonn Industries nu een stap opzijzetten. Op het toilet raapt ze haar moed samen, ze stormt het bureau in van haar vroegere geliefde om hem uit te schelden en daarna stapt ze de lift in met de belofte dat ze ooit wraak zal nemen.

Daarna slaat de sfeer in Enlightenend helemaal om: in de volgende scène zit Amy te lachen en te praten bij de rustgevende gloed van een kampvuur en zie je haar snorkelen in een diepblauwe oceaan. Na haar zenuwinzinking is Amy naar een kuuroord in Hawaï gegaan, en daar heeft ze met behulp van therapeutische sessies en allerlei newageconcepten haar betere zelf teruggevonden. Ze keert terug naar huis met het vaste voornemen om haar nieuwe inzichten te delen en de wereld te verbeteren, alleen staan de anderen – haar kille moeder, haar verslaafde vriend, de collega’s bij Abaddonn – niet meteen te springen om verlicht te worden.

Omdat Amy in de eerste afleveringen zowat iedereen, ook de kijker, op de zenuwen werkt met haar gewauwel over de zoektocht naar je innerlijke licht of haar voornemen om een agent of change te zijn, zou je denken dat Enlightened een satire is op newagetherapieën. Zo eenvoudig is het echter niet: het hoofdpersonage (schitterend vertolkt door Dern, die de reeks mee bedacht) is geen karikatuur, maar een vrouw die met vallen en opstaan een beter mens probeert te zijn, en die in haar streven even hard wordt tegengewerkt door haar eigen ego en verlangens als door haar moeder (gespeeld door Diane Ladd, ook in het echte leven de moeder van Dern) of Abaddonn. Dat zorgt dat de reeks een verhaal wordt over hoe moeilijk het is om te veranderen, en hoe grote theorieën soms stranden op de problemen van alledag.

Eigenlijk lijkt Enlightened op die andere HBO-dramady, Girls, alleen speelt die reeks zich af in Brooklyn en tackelen Hannah en haar vriendinnen de problemen op een typisch New Yorkse manier, met veel ironie en cool. Amy is dan weer meer een kind van het zonnige Californië, waar zelfontplooiing en -verbetering een way of life is en erg serieus wordt genomen. Het resultaat is echter in beide gevallen een komische serie die zelden om te lachen is, maar des te meer stof tot nadenken geeft. Het enige verschil is dat Enlightened er niet in geslaagd is om uit te groeien tot een fenomeen à la Girls: het publiek was ook naar HBO-normen zeer klein (en dan hebben we het over enkele honderdduizenden kijkers, in de VS) en ondanks de Golden Globe voor Dern en de eensluidende lofzang van de critici werd de reeks enkele weken geleden, na twee seizoenen, stopgezet.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content