00.35 – CANVAS

Met zijn afstudeerproject En Attendant kaapte de jonge Erkan Köksal op Anima 2006 de BeTV-prijs weg en won hij vorig jaar ook al de Canvasprijs voor beste animatiefilm op Het Grote Ongeduld 2005. Het prijzengeld heeft Köksal nog niet gezien, maar zijn korte animatiefilmpje wordt vanavond wel uitgezonden op Canvas. In acht minuten vertelt hij het bevreemdende verhaal van een kleine jongen die samen met zijn vader op de bus wacht en vervolgens op een grappige manier kennismaakt met zijn knotsgekke medepassagiers.

Wat is er zo bijzonder aan jouw filmpje?

Erkan Köksal: En Attendant speelt zich af in het Oosten, en voor een animatiefilm is dat vrij uitzonderlijk. Je ziet wel verhalen die zich afspelen op andere planeten of elders op aarde, maar niet in landen als Turkije of met kamelen en aanverwanten. Ik vind dat het Oosten in Europa al te vaak negatief in het nieuws komt en daarom wou ik het eens gebruiken als decor voor een grappig, zelfs wat absurd filmpje.

Waar haalde je je inspiratie?

Köksal: Toch wel bij mijn eigen roots. Ik ging als kind elk jaar op reis naar Turkije en voor mij was dat een heel andere wereld. De sfeer die ik daar opsnoof… Dat was er een van vakantie, maar ook een van mensen die lak hebben aan regels. Ik heb daar zelf ook op de bus gewacht en dingen meegemaakt. Vanuit mijn eigen herinneringen kan ik het Oosten wat luchtiger voorstellen dan we hier gewoon zijn.

Wat wordt je volgende project?

Köksal: Daarin gebruik ik het Oosten opnieuw als achtergrond. Ik zit nu in de scenariofase en waarschijnlijk gaat het over een klein wormpje dat van op een gebouw naar beneden geslingerd wordt in de jungle van Istanbul. Maar niets is wat het lijkt.

Is het je erom te doen de kijker te verrassen?

Köksal: Volgens mij wordt er te weinig gespeeld met het begin, midden en einde van een film. Ik gebruik graag splitscreens, maar niet zoals mensen dat gewoon zijn. Het is fijn om de toeschouwers op het verkeerde spoor te zetten. Animatiefilm is een visueel medium en daar wil ik alles uithalen. Zonder dialoog, maar met leuke geluidjes en muziek. Zo kunnen een kind van drie jaar en een grootvader van zestig er samen naar kijken, en er hopelijk nog om lachen ook.

Kinneret leeft! Kinneret Boosany raakt levensgevaarlijk gewond bij een zelfmoordaanslag in Tel Aviv. Twee derde van haar lichaam is verbrand en ze heeft het moeilijk om er fysiek en mentaal weer bovenop te raken. Ze getuigt over haar gevecht om te leven in haar videodagboeken (20.00 – Canvas) De dag dat The Beatles bijna naar Marburg kwamen Duitser Freddie Kilian denkt dat hij voor een grote stunt kan zorgen als hij iemand ontmoet die beweert John Lennon persoonlijk te kennen. Hij begint razend enthousiast een optreden van The Beatles te organiseren, maar de man blijkt een bedrieger en Kilian valt van zijn sokkel (23.45 – ARD)

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content