EN ALS DE BOM VALT

Dimitri Dewever medewerker Trends

Op de drempel van het nieuwe jaar zorgt Fallout 4 nog voor een stevige paddenstoelwolk.

ACHTERGROND

Afgelopen zomer sloeg de aankondiging van Fallout 4 ook al in als een bom. Niet omdat die game er zou komen – na de tien miljoen verkochte exemplaren van Fallout 3 (2008) lag dat wel in de lijn der verwachtingen – wel omdat het futuristische actierollenspel al zo goed als voltooid bleek te zijn. Het was nog maar het begin van de verrassingsaanval van bedenker Todd Howard, die eerder ook wereldhit Skyrim (2011) ontwierp: Fallout 4 is zonder twijfel de indrukwekkendste, uitgebreidste en overduidelijk meest gepassioneerde productie uit zijn eenentwintigjarige carrière als gameontwikkelaar.

CONCEPT

Het verhaal speelt zich als vanouds af in een door nucleaire oorlog verwoeste omgeving. De weinige overlevenden hebben jarenlang ondergedoken geleefd in schuilkelders, de Vaults. Nu ze eindelijk weer buiten durven te komen, ontdekken ze een geruïneerde wereld, bevolkt door mutanten en andere lelijkaards. De hoofdfiguur creëer je zelf. Niet alleen door gaandeweg je vaardigheden te versterken en nieuwe wapens en zelfs hele nederzettingen te construeren, maar ook uiterlijk: voor de start van het avontuur creëer je zelf je held (m/v) door zijn of haar gelaat te kneden. Voor de eerste maal is die ook voorzien van stemmenwerk.

HONDENLEVEN

Als een Mad Max-achtige overlever door desolate landschappen struinen is niet zonder gevaar. Allerlei vreemde creaturen en boeven azen op je. Sommigen komen nu zelfs uit de grond gekropen. Gelukkig heb je een trouwe Duitse herder, die je met muil en tand verdedigt en items kan opsporen. Het dier is onsterfelijk, maar kan wel bewusteloos raken. Met de bijbehorende Pip-Boy-app gebruik je je smartphone als tweede scherm, dat dan niet alleen je stats toont maar waarop je ook in heuse retrostijl minigames speelt, zoals een Donkey Kong-variant waarbij je ‘Vault Girl’ uit de klauwen van een bommen werpende communist moet redden. Rijk in details heet zoiets.

VERDICT

Op zoek naar meeslepende epiek en ultieme speel- en bewegingsvrijheid? Dan is Fallout 4 helemaal uw ding. De sprankelende retrofuturistische Fallout-vormgeving bereikt in de new-gen-details een nieuw grafisch hoogtepunt. En om het meeste gezien en meegemaakt te hebben in deze levendige spelwereld ben je minstens 400 uur zoet. Pc-spelers hebben een erg krachtige machine nodig, maar krijgen volgend jaar wel als enige toegang tot de Creation Kit, waarmee je gepersonaliseerde mods kunt ontwerpen, die je dan – unicum – kunt delen met PS4- en Xbox One-spelers. Meer waar voor je geld krijg je dit jaar niet.

FALLOUT 4 ****

PC ? PS4 ? XBOX ONE

BETHESDA

DIMITRI DEWEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content