Geert Zagers
Geert Zagers Journalist bij Knack Focus

Elvis Peeters (51) is de auteur van De Ontelbaren en Wij én de zanger van de eightiesrockgroep Aroma di Amore, die vorige maand de anthologie-cd Onverdeeld uitbracht. Op 3 februari geeft hij in het Wagehuys te Leuven het literaire concert De sfeer van grote dagen. Meer info: elvispeeters.be.

Wat dit over me zegt? Dat ik ogenschijnlijk een rustige mens ben. Zo kwam het er tijdens het tekenen toch uit – het zal zijn dat ik me zo voel. Ik kom net uit een drukke periode: 2009 was een druk jaar. Wij heeft behoorlijk wat stof doen opwaaien – ik heb nog nooit eerder elfduizend exemplaren van een boek verkocht. Vervolgens was er de reünie van Aroma di Amore, en dat heeft me ook enkele maanden opgeslorpt. En nu ben ik dus in alle rust een beetje aan het nagenieten. Ik ben al bezig aan een nieuwe roman, maar het zal nog zeker anderhalf jaar duren voor die er is. Vandaar ook die heel tevreden, zeg maar guitige glimlach.

Een groot tekentalent ben ik niet, vrees ik. In al zijn soberheid lijkt het portret wel op mij – ik ben best tevreden met het resultaat – maar het mist het grafische cachet van pakweg Randall. C of Ilah. Mijn medium is de taal, veel meer dan het beeld. Ik denk ook niet in beelden als ik schrijf. Nicole Van Bael, met wie ik de boeken schrijf, en ik gaan vooral uit van de taal van een personage. Je zult weinig uiterlijke beschrijvingen in mijn boeken vinden. Of iemand een rode jas of een groen T-shirt draagt doet er alleen toe als dat ook voor het innerlijk van dat personage betekenisvol is of iets extra’s oproept.

Weinig mensen weten het, maar ik heb ooit een graphic novel uitgebracht. Eind jaren 80 heb ik met veel plezier het scenario geschreven van Tango Mortale, getekend door Peter Clasen van de Brusselse band Neven. Een verhaal over een samenleving waarin bij iedere mens de dikke teen werd geamputeerd om de bewegingsvrijheid te beknotten – het zat helemaal in de geest van de anti-rakettenbeweging. In die tijd was er nog geen sprake van het genre ‘graphic novel’ en was er dus weinig interesse van de stripuitgeverijen, en we hebben de strip dan maar zelf op vijfhonderd exemplaren gedrukt. Een heel plezierig project, en de strip is intussen een collector’s item, heb ik vernomen. Misschien moet ik mij nog maar eens aan een stripscenario wagen, ja. Overigens ben ik van mening dat de NAVO afgeschaft moet worden.

GEERT ZAGERS

Partner Content