Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

Secret, Profane & Sugarcane

Country

Hear Music / Universal

Elvis Costello is niet voor één gat te vangen – of het moest dat van Diana Krall zijn natuurlijk, tot nader order nog steeds missus Costello. Maar passons: wij hadden het over de muzikant Elvis Costello, en die heeft zich nooit op één stijl laten vastspijkeren. Begonnen als schuimbekkende punker, onderweg gestoeid met ongeveer elk denkbaar genre tussen pop, rock, jazz, new wave, smartlapmuziek en neoklassiek, en nu – in de herfst van zijn leven – zowaar zelfs country. That’s right, folks: de man die vorig jaar met The Imposters nog in amper één week tijd de furieuze rockplaat Momofuku op band pleurde, heeft zich dit keer op bluegrass, honky-tonk en country gestort.

Het zal geen verbazing wekken dat Costello zijn nieuwste in Nashville heeft opgenomen – waar neemt men anders een countryplaat op? – en nog minder verrassend is dat compagnon de route T-Bone Burnett achter de knoppen zat. Wél ongewoon is de tracklist van Secret, Profane & Sugarcane: die bestaat voor de helft uit auteursrechtelijke collaboraties met T-Bone Burnett en Loretta Lynn, enkele songs die hij eerder voor Johnny Cash heeft geschreven en zelfs één cover, het vooral van Patti Page en Bing Crosby bekende walsje Changing Partners.

Maar een zwaktebod it ain’t. Costello integreert die songs haast moeiteloos in de genreplaat die zijn 35e worp geworden is. Hidden Shame neigt zelfs meer naar country dan de rockabillyversie die The Man In Black er in ’89 van maakte en misstaat dus hoegenaamd niet naast de faux bluegrass van Complicated Shadows of een fiddle-fest als The Crooked Line, een zwierige scheut honky-tonk in de traditie van Hank Williams met op backings niemand minder dan Emmylou Harris, die hier voor de cunt in country zorgt.

Wie niet zo van de zeurderige Costello houdt, moet mijlenver van deze plaat vandaan blijven – zijn lamento’s werken soms ook óns op de zenuwen – maar Secret, Profane & Sugarcane is een indringende, want tegelijk ongewone én vintage Elvis. Long live the King!

DOWNLOAD

Complicated Shadows

She Handed Me A Mirror

The Crooked Line

Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content