21.25 – CANVAS

EGYPT

Hoewel de bodem er droger bij ligt dan een gelooide leren lap, blijft Egypte een onuitputtelijke bron van culturele en historische schatten. En vaak hoef je niet eens met een truweeltje te prutsen in de grond om die te aanschouwen. In Egypt, een BBC-documentaire van Jonathan Stamp en Laurence Rees, worden de grootste en mooiste kunstschatten even zorgvuldig als omstandig belicht en ontleed. Zo gaat het in de documentaire van vanavond over De Grote Piramide van Gizeh, een enigma van de geschiedenis. Al 45 eeuwen lang breken de meeste geleerde wetenschappers zich het hoofd over hoe de piramide, de grootste graftombe ooit, werd gebouwd. Het bouwwerk staat precies in lijn met alle vier de windstreken en de basis – goed voor zo’n honderd voetbalvelden – is op een paar centimeter na perfect horizontaal. Zelfs in de moderne 21e eeuw is zo’n precisie een bovennatuurlijk wonder. De documentaire toont niet alleen via computeranimatie hoe de piramide werd gemaakt, maar vertelt ook het leven van Nahkt, een Egyptische jongen die weet op te klimmen tot hoofdopzichter van de werken.

De Egypt-reeks – die in Groot-Brittannië een groot succes was – bestaat eigenlijk uit twee delen: de documentaire die vanavond wordt uitgezonden en een zesdelige gedramatiseerde docureeks over de geschiedenis van de Egyptische archeologie, die volgende week vrijdag start. Dan zendt Canvas The Search For Tutankhamun uit, waarin het verhaal wordt verteld van de zoektocht van Howard Carter en zijn geldschieter Lord Carnarvon naar het graf van de ‘kleine en veeleer onbelangrijke farao Toetanchamon. Diens eeuwige roem is vooral te danken aan het zeldzame feit dat zijn graf – ontdekt door Carter in 1922 – vrijwel ongeschonden is gevonden. Het relatief kleine graf bevatte meer dan 3500 kunstvoorwerpen. Parallel met hun verhaal vertelt de documentaire ook het leven van Toetanchamon zelf. Volgens de makers heeft de reeks zelfs trouwens wel wat mee van het graf van Toetanchamon: ‘Ook in onze documentaire is het al goud wat blinkt.’

LLink Jaaroverzicht Alternatief jaaroverzicht met reportages waarin de vergeten mensen van 2005 aan bod komen (20.25 – Ned3) Room 101 Nieuwe afleveringen van het fijne programma waarin bekende mensen hun ergernissen de vrije loop laten (bij ons ooit dunnetjes overgedaan in De Porseleinen Pony). Ditmaal komt Phil Collins langs (23.30 – BBC2).

(G.V.A.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content