Maandag 26/1, 20.40 – éénNog een geluk dat Tia Hellebaut en onze estafettemeisjes op de valreep olympisch edelmetaal scoorden, anders was de eer van ‘Het sportbeeld van het jaar’ naar Freddy De Kerpel gegaan. Of staat het niet op uw netvlies gebrand hoe De Kerpel met blote bast zich tijdens Eeuwige Roem onder een loden zon onophoudelijk aan een krakende boom optrok? Bruno Wyndaele en zijn Filistijnen stonden voor de uitdaging om van de tweede reeks een waardige opvolger te maken.’

‘Voor we aan Eeuwige Roem II begonnen, was de vraag: ‘Hebben we wel genoeg sporthelden?’, aldus Wyndaele. ‘Onterecht trouwens, we zijn veel te bedeesd als het op onze sporthelden aankomt. Het eerste seizoen had blijkbaar voor goede mond-tot-mondreclame gezorgd. Toen we ex-sporters begonnen te bellen, kregen we vaak te horen: ‘Eindelijk, waarom heb je me de eerste keer niet gebeld?’ Enkele oud-sporters hebben geweigerd – je zou ervan opkijken hoeveel van hen door hun topsport permanente schade aan hun lichaam hebben opgelopen. Uiteindelijk zijn we toch tot een mooie mix van goede karakters gekomen, of zoals wij dat zeggen: een schoon brochette.’ Jullie hebben ook een neus vooronterecht vergeten sporthelden.Na An Haesebrouck vorig jaar latenjullie ons nu beter kennismaken met Windy Goethals en Betty Vansteenbroek. Een vorm van eerherstel?

Wyndaele: In sommige gevallen gaat het inderdaad om sporten die onverdiend Sportweekend niet halen. Goethals is karateka – wie weet wie er momenteel wereldkampioen karate is? Atlete Betty Vansteenbroek was begin jaren 80 dan weer de Kim Gevaert van haar generatie. Een getalenteerd, maar ook heel mooi meisje dat plots gestopt is omdat ze niets voelde voor het mediacircus, of wat het toen was.

Wij durven nu al te vermoeden dat Roger De Vlaeminck de De Kerpelvan deze reeks wordt. Dreigen zulke BV-sporters zo niet stilaan zotskappen te worden?

Wyndaele: Sporters hebben het bij ons in Vlaanderen niet makkelijk, niet tijdens hun carrière, maar erna evenmin. Met Eeuwige Roem willen we hen in beeld brengen als de helden die ze zijn. Wat ze doen is groots, het zijn de goden van de Olympos. Ze hebben van nature een aura waaraan wij niet veel moeten toevoegen om hen episch in beeld te brengen. Van De Vlaeminck zal je zien dat hij een echte patron is, na twee minuten neemt hij de leiding zonder dat iemand zijn leiderschapcontesteert. Een ware kopman.

Jullie hebben deze tweede reeksopgenomen op Sicilië. Had julliebudget een aparte post ‘pizzo’?

Wyndaele: Het schijnt dat de maffia daar zit, hé. Het is niet zo dat je er Don Corleone met pistool en deukhoed tegen het lijf loopt, maar je voelt wel de aanwezigheid van… iets. Er hangt een sfeer van wantrouwen in dat prachtige landschap. Net om die woeste sfeer hebben we Sicilië gekozen. Er zijn ook hele verlaten dorpen, die als onderduikplek gebruikt worden. Of we tijdens de opnames per ongeluk een kopstuk hebben ontdekt? Als die er al zat, is hij alleszins niet komen vragen of het wat stiller kon.

Ik zie dat het programma op julliewebsite ook als ‘Eternal Glory’aangeprezen staat. Hoe staat hetmet het buitenlandse avontuur?

Wyndaele: Goed, er zijn zelfs al een Zweedse en een Noorse versie op antenne gekomen – respectievelijk goed voor een marktaandeel van 39 procent en 57 procent. Heel fijn om zo’n erkenning te krijgen, zeker in een land als Zweden, dat op tv-vlak toch als een early adaptor bekendstaat. Al waren we al apetrots dat we op de tv-beurs in Cannes in de selectie van beste nieuwe formats opgenomen waren. Wellicht zijn wij Vlamingen te bescheiden.

Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content