Hordes hunkerende tienermeisjes staan nu al te gillen voor de bioscoop want het tweede deel uit de hyperpopulaire The Twilight Saga komt er aan. Alles over de nieuwe episode New Moon én de onsterfelijke cocktail van puberschmerz, vampierbinken en hollywoodiaanse bloedzuigers.

Ze willen je lichaam, je bloed en je ziel, en in één hap door ook je tijd en je geld. Vergis u niet: vampiers zijn uit de dood opgestaan en dat heeft veel, zo niet alles te maken met de supersuccesvolle boeken en films van The Twilight Saga. Schrijfster Stephenie Meyer heeft de traditionele bloedzuigermythe een nieuwe, hedendaagse cape weten aan te meten. Ze heeft niet alleen de actie naar kleinsteeds Amerika verplaatst, maar ook verpakt als het dagboek van een ‘girl next door’ – een flinke scheut tienerromantiek incluis.

Protagonisten in Meyers bovennatuurlijke Romeo & Julia-variant zijn Bella Swan en Edward Cullen. Zij is een verlegen schoolmeisje dat pas vanuit Arizona naar het mistroostige boerengat Forks, Washington is verhuisd. Hij is de mooie, maar mensenschuwe bink die haar hartje sneller doet slaan, ook al ziet hij er verdacht bleek uit en kust hij haar beter niet in de nek. Voeg daar nog een aantrekkelijke jonge weerwolf aan toe die ook wel eens bij Bella aan het huilen slaat, plus een pak tienerissues over gebroken harten en dito gezinnen. Het resultaat? Een mondiale, handig uit de fantasy- en dagboekencataloog bijeengegraaide hype waar geen spreuk van Harry Potter of slachtpartij van Buffy tegenop kan.

Sinds Stephenie Meyer in 2005 de eerste van haar vier Twilight-boeken publiceerde, werden er al dik 70 miljoen exemplaren van verkocht in 37 verschillende landen. Bovendien groeide de verfilming van deel één – die in november 2008 de bioscopen binnenfladderde – uit tot een onvervalste blockbuster met een recette van bijna 400 miljoen dollar. De sequel en de threequel konden niet uitblijven, over de verfilming van het vierde boek Breaking Dawn wordt voorlopig nog getwijfeld. Op 18 november is het zover: dan komt episode twee, New Moon, in de zalen. Het tegelijkertijd geschoten derde deel, Eclipse, volgt zomer 2010.

De eerste Twilight-film, geregisseerd door Catherine Hardwicke, werd echter door de bloedzuigers van critici bijna collectief de vergeetput van Tinseltown ingejaagd. Horrormaestro Stephen King noemde Meyers schrijfsels – in tegenstelling tot die van Harry Potter-matrone J.K. Rowling – zelfs ‘geen stuiver waard’. Toch laten de miljoenen ‘Twihards’, zoals ze zichzelf graag noemen, het niet aan hun hart komen. Ook de vervolgnummers worden meer dan waarschijnlijk wereldwijde kaskrakers.

‘Ik kreeg het idee voor Twilight in een droom in 2003′, aldus Stephenie Meyer, die net als Rowling nauwgezet toezag op de filmadaptaties. ‘Amper drie maanden later was het boek klaar, maar pas in 2005 heb ik het durven te publiceren. Ik voelde me een beetje beschaamd. Tenslotte ging het over vampiers.’ Nochtans zweert Meyer de klassieke Dracula-roman van Bram Stoker niet te hebben gelezen, en kijkt ze als devote mormoon natuurlijk nooit naar horrorfilms of prenten met een KNT-quotering. Ondanks de seksuele ondertoon – vampiers blijven toch sexy roofdieren die ’s nachts hun maagdelijke prooi grijpen – gaat het er tussen Bella en Edward dus behoorlijk kuis toe. ‘Mijn verhalen gaan over leven en liefde’, legt Meyer uit. ‘Niet over dood en lust.’

Mormoonse of niet. In de eerste Twilight-film wordt haar letterlijk bloedgeile tienerhunk Edward Cullen anders wel met fetisjistisch genoegen in beeld gezet. En dat met dank aan het jonge Britse voormalige fotomodel Robert Pattinson, wiens poster sindsdien miljoenen meisjeskamers siert. Zowel in de sequel als in de threequel herneemt Pattinson de rol die van hem een wereldster maakte. Dat doen ook actrice Kirsten Stewart, die damsel in distress Bella speelt, én de 17-jarige Taylor Lautner, die als Bella’s beste vriend en tienerweerwolf Jacob Black in delen twee en drie een veel grotere rol krijgt en even dreigde vervangen te worden door een meer ervaren acteur.

Wel verdwenen is regisseuse Catherine Hardwicke, die voor Twilight nochtans al twee andere succesvolle tienerkronieken draaide – Thirteen over onveilig vrijende whitethrashkids op de dool door Los Angeles en The Nativity Story over de niet vrijende, maar toch zwangere maagd Maria op de dool door Bethlehem. Zij werd vervangen door The Golden Compass-maker Chris Weitz voor New Moon, en door Hard Candy-filmer David Slade voor Eclipse. De officiële reden voor Hardwickes ontslag? Onverzoenbare agenda’s. De échte redenen? Meyers constante bemoeienissen op de set, de groeiende commerciële druk, de strakke deadlines en de grotere dosis special effects, iets waarin Hard-wicke weinig tot geen expertise had.

Of New Moon – waarin Bella wordt belaagd door de vrouwelijke vampier Victoria, verlaten door Edward en beschermd door Jacob – in de lijn ligt van Hardwickes eerste deel? Tot de release blijft het in minstens zoveel mysterie gehuld als de vampiermythe zelf. Die gaat trouwens terug op eeu-wenoude Slavische volksverhalen en werd in de 19e eeuw ook in het westen populair dankzij Bram Stokers graaf Dracula en andere ondode aristocraten uit de victoriaanse spookliteratuur.

Wel zeker is dat het Twilight-fenomeen voorlopig met knoflook noch crucifix te bekampen valt, tot ergernis wellicht van ouders en vriendjes van tienermeisjes overal ter wereld. Dat blijkt alvast uit de onverminderde boekenverkoop, de aanhoudende, maar door Meyer voorlopig onbeantwoorde schreeuw om nog méér verhalen, de tienduizenden fansites op het internet én de bedevaarten richting Forks, Washington. Het dorpje krijgt jaarlijks tienduizenden toeristen op bezoek voor een Twilight-toer langs Bella’s huis, haar school, het strand en het hospitaal waar Edwards vleermuisvader zogezegd als arts werkt.

Dat zelfs Amerikaans president Obama zich onlangs nog als Twilight-fan outte, zal Meyer en haar boekhouder ook niet slecht bevallen zijn. Je buigen over de vraag of Bella nu moet kiezen voor Edward of Jacob?Het is eens wat anders dan piekeren over Israeli’s en Palestijnen.

the twilight saga- new moon Vanaf18/11 in de bioscoop

FOCUSKNACK TRAKTEERT OP FOCUSKNACK.BE

Win 5 Twilight-pakkettenZie pagina 6

Door Dave Mestdach

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content