1974 geboren in Los Angeles. Hij brengt zijn jeugd door in Los Feliz, nabij L.A. in een kunstminnend gezin. Zijn vader schrijft undergroundstripverhalen.

1988 begint zijn carrière op zijn veertiende in melkcommercials.

1990 op zijn zestiende wordt hij een regelmatig terugkerend personage in de sitcom Growing Pains. ‘Ik verstond niet helemaal wat acteren betekende toen ik heel jong was, maar ik was altijd aan het performen en ik deed altijd imitaties,’ herinnert hij zich zijn vroegste acteerervaringen. ‘Ik heb nooit acteerschool gevolgd, ik ben zelfs niet verder gaan studeren. Het volstond om enkel andere acteurs in actie te bekijken en van hen te leren. Ik heb mezelf alles aangeleerd.’

1993 doorbraak op zijn achttiende (na minieme rolletjes in Critters 3 en Poison Ivy) in This Boy’s Life waarin hij stiefzoon van Robert De Niro speelt. ‘Werken met De Niro was een even intimiderende als unieke belevenis. Hij is zo gefocust en dat is volledig overgegaan op mezelf.’

1993 voor de rol van achterlijk jochie in What’s Eating Gilbert Grape? van Lasse Hallstrom, krijgt hij een oscarnominatie in categorie beste mannelijke bijrol.

1995 Leo en zijn kameraadje Tobey Maguire draaien in een paar nachten een kleine experimentele film, Don’s Plum, gefilmd in een klein wegrestaurant in L.A. DiCaprio speelt de rol van een rotzak die vrouwen slecht behandelt. De film blijft jarenlang op de plank liggen en wordt nauwelijks uitgebracht. Don’s Plum is wel te zien op dvd (Amerikaanse import).

1996 in de tearjerker Marvin’s Room speelt hij zoon van Meryl Streep.

1996 wordt tieneridool met Romeo + Juliet van Baz Luhrman.

1997 Titanic van James Cameron maakt een superster van hem. De film wint vele oscars maar zelf krijgt hij zelfs geen nominatie.

1998 In Celebrity van Woody Allen zet hij – profetisch – een losgeslagen filmster neer.

2000 zijn eerste grote film na Titanic is The Beach.

2002 Gangs of New York en Catch Me If You Can

Favoriete acteurs James Dean, Marlon Brando, Jim Carrey

Passies baseball, kunst, politiek en bescherming van het milieu, vooral wat betreft de opwarming van de aarde en uitstervende soorten

Weetje Leo spreekt Duits, aangezien zijn moeder een Duitse is; als kind bezocht hij zijn grootouders zo’n tien keer in Duitsland en hij woonde er zelfs een tijdje.

(P.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content