Een man met goede schoenen ****

Eerste zin Ik had mijn boodschappen op de band van kassa 4 gelegd en stond onder het wachten gedachteloos om me heen te kijken.

Terwijl hij zo gedachteloos om zich heen kijkt, valt zijn oog op de band van kassa 5, waarop precies dezelfde zaken liggen als op die van hem, tot en met het doosje brillendoekjes, van die blauw-witte en niet die oranje die minder goed zijn, en een Bros-reep. De man die aan kassa 5 staat aan te schuiven lijkt zelfs een beetje op hem, stelt hij wat onwennig vast, met eenzelfde lange jas en een sjaal uit de Hema. Wanneer ze buitenkomen, gaan ze elk een andere kant op, al kijken ze nog wel even om naar elkaar, als vragen ze zich af wat die herkenning precies betekent.

Slechts drie bladzijden beslaat het openingsverhaal uit Rob van Essens nieuwe bundel Een man met goede schoenen, en toch is het een perfecte smaakmaker van wat nog volgen zal: licht absurde verhalen die ons een ongewone maar misschien wel juistere kijk geven op de realiteit, zoals in De therapeut, waarin van Essen een volstrekt normaal gegeven tot in zijn uiterste consequenties doordenkt. In dat verhaal wordt een depressieve man gedropt in het dorp waar hij opgroeide en waar het psychisch met hem fout liep. Hij ondergaat er een harde, alternatieve therapie, die een aantal ronduit hilarische scènes oplevert.

Een goede verhalenbundel is meer dan een verzameling verhalen. Niet alleen horen er langere en kortere teksten in te staan, er moet ook een verband zijn tussen de verhalen, waarbij personages uit het ene verhaal knipogen naar die uit het andere, of er gewoon in opduiken. In ‘Eindhoven’ laat van Essen de verteller samen met ene Scipio opgepakt worden door twee politieagenten die als figuren uit een Tarantinofilm in hun auto over het werk van Cees Nooteboom zitten te discussiëren. In een ander verhaal laat hij de zus van Scipio haar beklag doen tegen die verteller over de manier waarop hij in ‘Eindhoven’ met haar broer is omgesprongen, waarna ze hem opsluit en betere verhalen van hem eist over Scipio. Wat volgt is een spits en begrijpelijk literair spel op metaniveau, tekenend voor de hele bundel.

Een man met goede schoenen

Rob van Essen, Atlas Contact, 256 blz., ?21,99.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content