Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Aangezien Eros en Thanatos nergens zo vaak met elkaar verbonden worden als in de culturele wereld, is het logisch dat Canvas het alternatieve datingprogramma Mag Ik U Kussen? laat opvolgen door de komische begrafenisshow Een Laatste Groet. Je zou de nieuwe reeks dus kunnen omschrijven als een sequel op de vorige, al is het – als je minder beleefd wil blijven – misschien even juist om het over een doorslagje te hebben. Het opzet van beide programma’s lijkt namelijk heel goed op elkaar, met één centrale BV die zich onder toeziend oog van Bart Peeters het hof laat maken dan wel naar de eeuwige jachtvelden laat begeleiden door een panel van drie welbespraakte mediafiguren. Vroeger moest dat trio een grappige openingszin verzinnen, ditmaal proberen ze een spitant slotwoord te bedenken – veel meer verschil tussen de twee is er eigenlijk niet.

In de eerste aflevering van Een Laatste Groet mocht Walter Grootaers zich voorstellen hoe zijn begrafenis zou verlopen, met de hulp van Jelle De Beule, Bart Cannaerts en Linde Merckpoel. Nadat de Kreunerszanger zogezegd van over het graf de voorzet had gegeven, haalden de drie hun mooiste herinneringen aan de overledene op of stelden ze het perfecte bidprentje samen. Dat leidde eerlijk gezegd tot redelijk veel voorspelbare grapjes over het uiterlijk van Grootaers, zijn achternaam en de muzikale kwaliteiten van de Kreuners, en een hoop woordspelingen op de lyrics van Ik Wil Je en Couscouskreten. Net zoals in Mag Ik U Kussen? was het resultaat zelden echt scherp, maar ook nooit ergerlijk flauw.

Het orgelpunt van Mag Ik U Kussen? was het moment waarin een van de drie panelleden zijn lippen op die van de BV in kwestie mocht plaatsen. In de eerste aflevering van Een Laatste Groet werd dat vervangen door een écht orgelpunt, waarin Cannaerts gezeten achter een orgeltje Grootaers al zingend uitgeleide deed, met een heel eigen cover van Lola van The Kinks. De stand-upcomedian had in het halfuurtje dat voorafging al moeiteloos zijn twee kompanen in de schaduw gezet – hij was de enige die met zijn grappen echt raak kon treffen -maar zijn muzikale ode aan Grootaers was veruit het grappigste moment van het hele programma. Een Laatste Groet is geen programma dat voor de eeuwigheid bestemd lijkt, maar er zijn op tv slechtere manieren om de tijd te doden.

Meer bedenkingen op www.knackfocus.be/testbeeld

Elke maandag, Canvas

STEFAAN WERBROUCK

NET ZOALS ‘MAG IK U KUSSEN?’ IS ‘EEN LAATSTE GROET’ ZELDEN ECHT SCHERP MAAR OOK NOOIT ERGERLIJK FLAUW.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content