‘The Shield’ is niet meteen een bekende serie in Vlaanderen. Hoe ben jij erop gestoten?

Nigel Williams: Via een vriend. Ik heb de hele reeks van NYPD Blue, en toen ik hem vertelde dat ik die serie eigenlijk een beetje te slap vind, raadde hij mij The Shield aan.

En?

Williams: Ik was meteen verkocht, letterlijk van bij de eerste aflevering. Het hoofdpersonage is Vic Mackey, een corrupte flik in Los Angeles, en bij het begin zie je hoe een andere agent de opdracht krijgt om te infiltreren in het team van Mackey om zijn vuile praktijken te onthullen. Maar wat gebeurt er op het einde van de eerste aflevering? Mackey knalt die man gewoon neer! Dat is echt een klap voor je kop waar je even niet goed van bent. De hele eerste reeks blijf je ook met wisselende gevoelens zitten: de ene keer is Mackey cool, maar vijf minuten later kan het een echte klootzak zijn. The Shield zet je voortdurend op het verkeerde been. Het is een bijna shakespeareaanse reeks.

‘The Shield’ is ook heel complex, je krijgt vaak drie series in één.

Williams: Maak daar maar zes van. De schrijvers weven zeker een half dozijn verhalen door elkaar, en die zijn allemaal op zich eigenlijk al sterk genoeg om een serie te dragen. Neem nu die zwarte vrouwelijke detective, Claudette Wyms: dat is een soort moderne Jackie Brown.

Ben jij iemand die zo’n box in één keer bekijkt?

Williams: Ik moet mezelf daarin een beetje afremmen. Het is zo verleidelijk, hé. Ik kijk vooral als ik ’s avonds laat terugkom van een optreden: er is dan toch niets op televisie. Maar The Shield is zo goed dat ik blijf kijken, en voor ik het weet, is het halfzes ’s ochtends. Nu leg ik mezelf een beperking op: maximum drie na elkaar, that’s it. Weet je wat het ook is? Ik heb altijd het gevoel dat ik een beetje zuinig moet zijn op series als The Shield. Ik ben nu bezig met de box van de vierde reeks die onlangs uitgekomen is. Dat is opnieuw een fantastisch seizoen, met een schitterende hoofdrol voor Glenn Close, maar terwijl ik aan het kijken ben, denk ik de hele tijd: als het afgelopen is, moet ik wachten tot er een nieuwe box verschijnt.

Je hebt ‘The Shield’ leren kennen via een vriend, zeg je. Is dat meestal hoe je nieuwe reeksen ontdekt?

Williams: Ja, ik vorm samen met drie vrienden, onder wie Alex Agnew, een soort dvd-clubje waarin we onderling boxen uitwisselen. Eén Nederlandse vriend heeft letterlijk tienduizend dvd’s, en als ik hem tegenkom, heeft hij altijd wel iets bij: ‘Dat moet je dringend zien, hier moet je eens naar kijken…’ Carnivàle bijvoorbeeld, heb ik ook van hem gekregen, en dat vind ik ook heel sterk.

Wij vieren zijn wel redelijk fanatiek, vrees ik. Als we samen op café gaan, vermoed ik dat de andere mensen soms denken dat we aliens zijn. Maar ik snap dan weer niet dat je vandaag nog gewoon naar tv kunt kijken, als er zoveel fantastische series uitkomen. Wendy en Franske of al die dansende of schaatsende BV’s, dat de mensen dat nog niet beu zijn, gaat er bij mij niet in.

Heeft een stand-upcomedian ook een uitgebreide collectie comedy-dvd’s?

Williams: Dat valt nogal mee. The Catherine Tate Show en Extras staan wel in mijn kast, en ik ben een grote fan van Curb Your Enthusiasm – maar die reeks is eigenlijk zo droog dat je ze nauwelijks nog grappig kunt noemen. Maar voor de rest bestaat mijn verzameling vooral uit dramaseries. Als je de hele dag grappig moet zijn, dan ben je ’s avonds blij als je eens níet hoeft te lachen.

Nigel Williams is stand-upcomedian. Momenteel toert hij door Vlaanderen met zijn nieuwe show Democlash. Info op www.nigelwilliams.be.

Van ‘The Shield’ zijn de eerste vier seizoenen verschenen op dvd, bij Sony Pictures. De vijfde reeks komt normaal gezien uit eind maart 2008. De twee reeksen van ‘Carnivàle’ zijn uit bij Warner Home Video. Het eerste seizoen van ‘Extras’ (dat momenteel elke dinsdag herhaald wordt op Canvas) is ook uitgekomen bij Warner Home Video; het tweede seizoen komt uit op 12/12. En van ‘Curb Your Enthusiasm’ zijn ondertussen al vijf seizoenen verschenen, eveneens bij Warner Home Video.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content