EEN CONCEPTALBUM OVER HET LEVEN VAN EEN VARKEN? BIZAR INDERDAAD, AL DENKEN DE MAKERS VAN VOLGENDE CONCEPTALBUMS DAAR MISSCHIEN ANDERS OVER.

HERE LIES LOVE

DOOR STEFAAN WERBROUCK

Onderwerp: Imelda Marcos

Van Imelda Marcos zullen de meesten onder ons weten dat ze de vrouw was van de Filippijnse ex-president Ferdinand Marcos en dat ze een bijzonder grote collectie schoenen bezat. Wie nog meer over haar wil ontdekken, kan dat met Here Lies Love, een conceptalbum van David Byrne en Fatboy Slim waarin 22 verschillende zangeressen – onder wie Santigold, Roisin Murphy en Tori Amos – in de huid van Imelda en van enkele vrouwen uit haar directe omgeving kruipen.

PERMANENT REVOLUTION

Onderwerp: Leon Trotsky

‘Whatever happened to Leon Trotsky? He got an ice pick, that made his ears burn’, zo zongen The Stranglers ooit in No More Heroes, maar die beknopte bio volstond blijkbaar niet voor de skapunkers van Catch Twenty Two. Enkele jaren geleden maakten ze met Permanent Revolution een volledige plaat over het leven en werk van de Russische revolutionair, en over de strijd tussen de arbeidersklasse en de kapitalisten.

IMAGINOS

Onderwerp: buitenaardse wezens en het begin van WO I

Er zijn in geen enkel ander genre zo veel conceptalbums gemaakt als in de psychedelische hardrock, en Imaginos van Blue Öyster Cult is een van de meest beruchte voorbeelden. De plaat gaat over een Amerikaanse jongeman Imaginos, die van een groepje Mexicaanse goden – wellicht buitenaardse wezens – superkrachten krijgt en uiteindelijk aan de basis ligt van de Eerste Wereldoorlog. Enfin, wie houdt van muziek die te begrijpen is, zet beter Yesterday op.

KILROY WAS HERE

Onderwerp: het einde van de rock

De term ‘conceptalbum’ voorspelt al niet veel goeds, en als de woorden ‘rock’ en ‘opera’ er nog eens bijkomen, is het helemaal hout vasthouden. Kilroy Was Here van Styx, dat dateert van begin jaren 80, speelt zich af in de toekomst en gaat over een rockster die in opstand komt tegen een dictatoriaal regime dat alle rockmuziek heeft verboden. Ironisch genoeg zorgt de plaat ervoor dat je de beslissing van het regime wel kunt begrijpen.

AMERICAN DOLL POSSE

Onderwerp: het hoofd van Tori Amos

Tori Amos houdt van conceptalbums. Op Strange Little Girls coverde ze songs van mannelijke artiesten vanuit een vrouwelijk perspectief, op Scarlet’s Walk reisde ze als Scarlet door het Amerika van na 9/11 en voor American Doll Posse bedacht ze vijf personages, allemaal afgeleid van een Griekse godin, die elk een aspect van haar karakter symboliseerden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content