Mieke hou u vast! De wervelstorm genaamd Maxïmo Park die momenteel in de VS een verwoestende kracht ontwikkelt, zal op festivalweides in Europa een ware ravage aanrichten.

Rock Werchter, 2/7 – www.rockwerchter.be

Pukkelpop, 20/8 – www.pukkelpop.be

Rock Werchter, 2/7

www.rockwerchter.be

Wat is het meest vervelende dat je ooit hebt meegemaakt on the road?

Paul Smith: Onlangs raakte ik na een optreden in een club een zak kwijt, met mijn portefeuille, sleutelbos en notitieboekje. Op tournee voel je je sowieso al wat verloren: dit maakte het enkel nog erger. Na anderhalve week kreeg ik die spullen terug van de buitenwipper van die club. Die had de zak gevonden en mee naar huis genomen om me een lesje te leren – hij beweerde dat ik hem die avond had beledigd. Ik kan me niet herinneren dat ik grof was geweest: hooguit een beetje dronken. (lacht)

Heb je bepaalde rituelen voor een show?

Smith: Er zit veel woede in onze songs, dus vraag ik de anderen meestal om me in de kleedkamer wat op te jutten. Zo ben ik al wat op temperatuur als ik het podium opstorm.

Het Meltdown-festival bombardeert elk jaar een rockmuzikant tot programmator. Stel dat jij de affiche mocht samenstellen, wie zou je uitnodigen?

Smith: Iron & Wine, een Amerikaanse singer-songwriter en z’n zus. Ik zag ze een tijdje terug in een kerk in Newcastle: het was haast een spirituele ervaring. Verder zou ik een postrockavond met Godspeed You Black Emperor en Tortoise plannen en Steve Reich een compositieopdracht voor een 18-koppig orkest geven. Zelf zou ik met Maxïmo Park de film Alphaville van Jean-Luc Godard live begeleiden. (P.V.D.)

7 Interpol

Weltschmerz voor gevorderden. Interpol komt uit New York, maar haalt zijn mosterd bij Joy Division, Echo & The Bunnymen, The Cure en een stuk of wat andere Britse new wave-groepjes. Debuut Turn On The Bright Lights kreeg een staande ovatie van Robert Smith en Michael Stipe, met opvolger Antics werd Interpol een genre op zichzelf: retro-wave – of zo u verkiest: neo-new wave. Te verwachten Een depressie. (W.V.D.)

6 Nick Cave

De voorganger met de schorre keel. In de aanloop naar het festivalseizoen doet Cave met zijn Bad Seeds een kleine clubtournee. Met wat geluk sijpelt de intimiteit van die lezingen in kleine kring door in het grotere werk. Anders gezegd: krijgt u op Pukkelpop een fijne snuif uit The Lyre of Orpheus tussen de harde hoestbuien van Abattoir Blues. Te verwachten Literaire balladerie, raspende rock en country con cojones. (B.C.)

5 Mars Volta

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content