VANAF MAANDAG 20/2, ELKE WEEKDAG ROND 18.30 – KANAALTWEE

Vlaanderen krijgt maar niet genoeg van ziekenhuisserie E.R., zo lijkt het wel. Of moeten we eerder zeggen: Kanaaltwee? Terwijl het twaalfde seizoen nog volop loopt, herhaalt de zender de Amerikaanse reeks vanaf het prille begin, elke weekdag om halfzeven. De ideale gelegenheid om een paar weetjes op een rij te zetten over de start van E.R.

Michael Crichton bedacht het concept voor E.R. , gebaseerd op zijn eigen ervaring als medical intern in een spoedgevallendienst. Hij schreef een scenario voor een film, dat de interesse wekte van Steven Spielberg. Spielberg zou uiteindelijk kiezen voor een ander werk van Crichton, Jurassic Park, waardoor E.R. een kans kreeg als tv-serie.

Het personage van John Carter kreeg zijn naam van de hoofdrolspeler in de klassieke sciencefictionverhalen John Carter: Man from Mars, een boek dat een grote invloed uitoefende op de jonge Michael Crichton.

De eerste vier afleveringen beginnen allemaal op dezelfde manier, met een van de dokters die vroeg in de ochtend gewekt wordt terwijl hij ligt te slapen in een van de exam rooms. Dit werd een terugkerend motief door de serie, en de feestelijke 200e aflevering startte ook zo.

George Clooney’s personage Doug Ross zat vaak met zijn hoofd tussen zijn handen in het eerste seizoen. Dat kwam doordat Clooney een groot deel van zijn dialogen – vooral de medische termen – op papiertjes en andere rekwisieten neerschreef.

De pilootaflevering werd opgenomen in een verlaten ziekenhuis in Los Angeles, omdat de makers geen echte set konden betalen. Omdat de kamers zo klein werden, moest men wel Steadicam-camera’s gebruiken en die schokkerige manier van filmen werd een handelsmerk. Tijdens de opnames kwamen er vaak echte zieken binnen, omdat ze dachten dat het hospitaal heropend was. Toen de pilootaflevering goedgekeurd werd, mocht het team wel verhuizen naar een set.

Het basketbalveld buiten het ziekenhuis was een ideetje van George Clooney, die zich tussen de takes door wilde ontspannen. Tv-studio Warner Bros. moest daarom tussen de hangars waar de serie werd opgenomen speciaal een plaatsje maken voor het veldje én een decor bouwen dat op de buitenkant van een ziekenhuis leek. (S.W.)

Het Leven Zoals Het Begint: Bis Vervolg op Het Leven Zoals Het Begint, waarin de programmamakers de gezinnen en kinderen van toen vier jaar later opnieuw gaan opzoeken (20.05 – één) l Les riches ne mangent pas de hamburgers Documentaire over de nieuwe eetcultuur bij de rijke Amerikanen (22.10 – Arte).

S.W.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content