Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

HET DONKERE CANADA – De misdaadreeks Durham County lijkt wat op The Killing, maar dan met Toronto als decor.

(Excesso Entertainment)

Canada: de zachtere, meer Europese versie van de VS, waar er wel sinds jaar en dag een uitstekend werkende gezondheidszorg is en niet om de zoveel maanden een wapenfanaat in het rond begint te schieten. Dat is het clichébeeld dat velen onder ons wellicht hebben, maar na het bekijken van de Canadese tv-serie Durham County kun je je de vraag stellen of dat wel klopt. Deze misdaadreeks, die al een paar jaar oud is, ziet er niet alleen heel Amerikaans uit, ze is even gewelddadig en bloederig als haar tegenhangers uit de VS: de verontrustende openingsscène waarin een pedofiel een picknick houdt met twee scholieren zal zelfs doorgewinterde fans van CSI of Criminal Minds even doen slikken.

De titel van de serie verwijst naar de gelijknamige deelgemeente van Toronto, waar rechercheur Mike Sweeney naar overgeplaatst is na de moord op zijn collega. De man hoopt er een nieuw leven op te bouwen samen met zijn vrouw, die herstelt van borstkanker en een mastectomie heeft moeten ondergaan, en zijn twee dochters, van wie er een zo naar haar vader opkijkt dat ze in haar slaapkamer crime scenes namaakt, inclusief kleine, bebloede kleifiguurtjes. Met zo’n setting is de kans klein dat Mike rust zal vinden in Durham County, en het duurt dan ook niet lang vooraleer problemen opduiken, in de gedaante van Ray Prager, de sinistere buurman en een oude bekende van Mike, die om een of andere reden wrok koestert tegenover de agent.

Deze twee seizoenen volgen op zich een redelijk voorspelbaar patroon: in het eerste probeert Mike een psychopaat te klissen die steeds dichter in de buurt van zijn eigen gezin komt, in het tweede moeten hij en zijn familieleden de trauma’s die ze hebben opgelopen proberen te verwerken. Maar de uitwerking tilt Durham County een niveau hoger: de mix van familiedrama en krimi is perfect uitgewerkt, de plot zit, enkele ongeloofwaardigheden niet te na gesproken, sterk in elkaar en de serie bevat een hoop scènes die onder je huid kruipen. Bovendien speelt alles zich af in een decor waar de desolaatheid en vervreemding van afdruipen, een grauw stadje dat vol lijkt te staan met elektriciteitspylonen.

Eigenlijk kun je Durham County nog het beste omschrijven als de Canadese The Killing: een misdaadreeks die bekende ingrediënten zeer handig bij elkaar gooit en er een lokale saus over giet. Zeer de moeite dus, al moeten we toegeven dat na Scandinavië nu ook Canada voor even van ons lijstje mogelijke vakantiebestemmingen verdwijnt. Geen extra’s.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content