Sommige formats lijken gedoemd om eeuwig mee te gaan. Neem nu datingprogramma’s: er gaat geen seizoen voorbij of een van onze zenders komt met een nieuwe reeks op de proppen waarin de Vlaamse jeugd aan elkaar wordt gekoppeld. Meestal met desastreuze gevolgen, zowel voor de deelnemers zelf als voor de kijker thuis. De laatste tak in de datingboom was de voorbije zomer Dump Your Boyfriend op TMF, een programma dat origineel uit de hoek kwam door in de titel het woord ‘date’ te vermijden. Helaas hield het daarmee dan ook op.

Het concept, voor zover dat woord hier gebruikt mag worden: een vrouwelijke deelneemster stelt zich voor aan veejay An – een jongedame die aanschouwelijk maakt wat er zou gebeuren mocht Paris Hilton presentatrice worden – en schuimt daarna samen met haar en een cameraploeg de Vlaamse stranden af om vijf mannelijke vrijgezellen uit te kiezen. Natuurlijk wordt niet eender wie opgepikt. De criteria zijn genadeloos: een van de kandidates, een aankomend studente communicatiemanagement, eiste bijvoorbeeld dat de droomprins in spe ‘een vlotte babbel kan slagen’. De lesgevers in de richting communicatiemanagement zijn de volgende jaren zeker van hun werk.

Dezelfde deelneemster had net tevoren zichzelf omschreven als ‘zeer sociaal maar soms er wat over’, een eigenschap die ze meteen in de verf zette door in tien minuten tijd een hele rits wildvreemden aan te spreken met de vraag of ze al bezet waren. Toen zij en An een Hollandse zestigplusser uit zijn slaap rukten om naar de toestand van zijn seksleven te informeren, vonden ze dat ook allebei geweldig grappig, terwijl de blik op ’s mans gezicht voor een monteur met enig schaamtebesef eigenlijk genoeg had moeten zijn om het fragment in de vuilnisbak te doen belanden. Soit, na de beenharde selectieprocedure – de gegadigden moesten bijvoorbeeld ook hun hobby’s openbaren aan Vlaanderen – mochten vijf opgeschoten puberjongens plaatsnemen op een klein podiumpje, dat er uit zag alsof het nog gediend had in de tijd toen wijlen Jan Theys nog de kust afdweilde met zijn zomershows.

Het kwintet mocht daarna onder elkaar uitmaken wie een afspraakje zou versieren en ‘het moeiteloze vriendje’ zou worden. Om die laatste term volledig naar waarde te schatten, is er een woordje uitleg nodig. Dump Your Boyfriend wordt namelijk gemaakt in samenwerking met een bekend merk van maandverband, en in die optiek is ‘een moeiteloos vriendje’ een partner die je even gemakkelijk kunt vervangen als… jawel. Ja, in de zomer is stijl echt wel de laatste bekommernis in tv-land. Hoewel ik het voor de uiteindelijke winnaar op dat moment al vernederend genoeg vond dat hij voortaan als een moeiteloos vriendje door het leven zou gaan, werden de vijf kandidaten toch nog aan een paar proeven onderworpen die ze van hun laatste eergevoel zou beroven. Ten overstaan van een massa strandgangers moesten ze bijvoorbeeld hun zang- en danstalenten etaleren en hun beste openingszin debiteren, waarna het publiek luidkeels hun goed- en afkeuring mocht laten blijken. Daarna werd een van de jongens door het meisje in kwestie ter plekke gedumpt, in een zwembad. Hoe de date is verlopen en of de droomprins geslaagd is in het examen ‘vlotte babbel’, kan ik u helaas niet meer vertellen: op dat moment had ik zelf nood aan een verfrissende duik.

Door Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content