Film:** Extra’s:*** (Walt Disney Classics)

Zelfs de taaie schrijver-scenarist David Mamet ging door de knieën voor Dumbo: An example of a perfect movie‘, zo roemde hij deze loepzuivere zedenles over een olifantje dat door zijn reusachtige flaporen de risee van het circus wordt, maar ook een talent ontwikkelt – hij kan vliegen – waarvan hij niet wist dat hij het bezat. Door zichzelf te zijn en te aanvaarden dat hij anders is, wordt hij niet langer gepest en verovert hij zijn plaatsje onder de zon.

Met de jaren groeide Dumbo uit tot een van de meest geliefde Disneyklassiekers, terwijl het maar als een goedkoop tussendoortje bedoeld was. Om het commerciële fiasco van het grote experiment Fantasia (1940) goed te maken, schroefde Walt Disney het budget danig terug, was er geen geld voor kostbare multiplane-shots en ontbreken ook de fotorealistische achtergronden uit de eerste drie lange animatiefilms. Deze beperkingen hebben de tekenaars echter aangezet tot grote vindingrijkheid, verhalende helderheid en uiterste eenvoud in grafische stijl. Voor één keertje liet de Disneystudio zich leiden door het devies less is more. Het resultaat is 61 minuten hemelse animatie, ambachtelijke tekenkunst op zijn best en een onovertroffen mix van geestige karaktertekeningen, uitbundige gags, leuke deuntjes, hartverscheurende droefheid en sprankelend optimisme.

Ook van twee lange tekenfilms uit een mindere periode uit de Disneystudio, Robin Hood uit 1973 en The Fox and The Hound (ook bekend als Frank en Frey) uit 1981, verschenen feestelijke special editions met making of, spelletjes, sing along en korte tekenfilmpjes uit de oude doos. Beide prenten kunnen de vergelijking met de toppers uit de jaren 40 en 50 niet doorstaan, maar Disneys olijke versie van de legende van de vrijbuiters van Sherwood Forest blijft een energieke en robuuste avontuurlijke komedie. Terwijl de sentimentele kroniek van de vriendschap tussen twee dieren die elkaars vijand zouden moeten zijn, bij vlagen briljante animatiekunstjes tentoonspreidt zoals het vreesaanjagend gevecht tussen de vos en een grizzlybeer.

(P.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content