Dua Lipa (22)

3,5 miljoen volgers op Instagram

870.000 volgers op Twitter

31 miljoen maandelijkse luisteraars op Spotify

Grootste hit New Rules, 397 miljoen keer bekeken op YouTube

In 1 lyric ‘If you don’t like the way I talk / than why am I on your mind?’

Deze dochter van Kosovaarse Albanezen die in de jaren negentig naar Londen vluchtten, is vandaag wereldwijd de negende meest gestreamde artiest op Spotify. Daarmee is Dua Lipa populairder dan Sia (plek 10), Kanye West (42), Rihanna (28) en Britney Spears (170).

In 2010, op haar vijftiende, startte Dua Lipa een YouTubekanaal met stuntelige Christina Aguilera-covers. Haar ouders maakten zich zorgen toen ze besloot haar weg in de muziek te vinden, in plaats van verder te studeren, maar ze vond een manager in Ben Mawson, die ook Lana Del Rey begeleidt, en in 2015, nadat ze haar nummer Hotter than Hell gehoord hadden, tekende ze bij Warner. Haar debuutalbum zou in september 2016 uitkomen, maar liet op zich wachten tot juni 2017. Er is een reden waarom ze ‘patience’ op haar hand heeft getatoeëerd, maar het heeft geloond.

Zelf omschrijft Dua Lipa haar muziek als ‘dark dance-crying pop’: haar teksten zijn vaak verontrustend of triest, maar de melodieën sturen je meteen naar de dansvloer.

Haar single New Rules is ondertussen het feministische lijflied van 2017. Die nieuwe regels zijn: 1. neem de telefoon niet op, hij belt je alleen omdat hij dronken en alleen is. 2. laat hem niet binnen, je zult hem morgen toch weer buiten moeten gooien. En 3. als je onder hem ligt, kan je nooit over hem raken.

‘Vrouwen zijn zo lang door mannen gedomineerd’, zegt ze daarover. ‘Het is tijd dat we de controle weer in handen nemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content