Oriënteer je als consument maar eens in het snel evoluerende landschap van intelligente draagbare telefoons. Hier alvast vier unieke toestellen in allerlei maten en gewichten.

AUGMENTED REALITY

De nieuwste generatie draagbare spelconsoles en de meest recente smartphones beschikken over ingebouwde camera’s en microfoons die het mogelijk maken om de omgeving te registreren en die dan in een game of applicatie te verwerken. Toegevoegde realiteit heet dit proces. Zo kunt u bijvoorbeeld al filmend door uw woonkamer, tuin of straat lopen terwijl een game objecten aan de omgevingsbeelden op het scherm toevoegt. Gekoppeld aan doelstellingen en een spelconcept ontstaat er zo een mix tussen een virtuele spelwereld en de realiteit. Zowel de Nintendo 3DS, de iPhone, een hele rist andere smartphones als de eind dit jaar te verschijnen NGP van Sony ondersteunen nu of binnenkort deze relatief nieuwe manier van gamen. De 3DS is voorlopig de enige die dit ook in 3D kan.

NINTENDO 3DS

Eind vorige maand arriveerde de nieuwste draagbare spelconsole van Nintendo. Boven het touchscreen bevindt zich een tweede scherm dat 3D-beelden kan projecteren zonder dat u daarvoor een speciale bril nodig hebt. Met een schuifknop kunt u het 3D-effect naar eigen smaak opvoeren, verminderen of zelfs helemaal uitschakelen. Dat werkt perfect zolang u loodrecht voor het beeldscherm blijft zitten. Het toestel is tevens uitgerust met een motion- en een gyrosensor, die reageren op bewegingen en kantelingen. Tijdens het eerste verkoopweekend vlogen er wereldwijd al meer dan één miljoen exemplaren van de console over de toonbank.

SONY ERICSSON XPERIA PLAY

Sinds begin april breidt PlayStation, samen met Sony Ericsson, voor het eerst haar werkterrein uit naar de smartphonemarkt. Onder het 4″ aanraakscherm van de Xperia Play zit een uitschuifbaar bedieningspaneel met daarop een D-Pad (een soort joystick), twee analoge aanraakzones, de vier bekende PlayStationknoppen en twee schouderknoppen. Het toestel tracht de kloof te overbruggen tussen een draagbare spelconsole en een multifunctionele telefoon. PlayStation geeft sinds kort ook softwareontwikkelaars de mogelijkheid om PlayStationcontent te ontwerpen voor draagbare toestellen die het Androidbesturingssysteem gebruiken.

SONY NGP

Onder de werktitel Next Generation PlayStation stoomt Sony een technologisch vooruitstrevende, nieuwe draagbare spelconsole klaar, die eind dit jaar op de markt verschijnt. Gekende specificaties zijn onder meer een 5″ OLED-aanraakscherm in hoge resolutie, een krachtige rekeneenheid en grafische processor, een aanraakscherm, een unieke touch pad op de achterzijde, twee analoge joysticks, twee ingebouwde camera’s, microfoon, drie bewegingssensoren, een elektronisch kompas (GPS), een gyroscoop, snelheidsmeter, 3G en wifi. Naar verluidt zou de productie door de kernramp in Japan vertraging hebben opgelopen, waardoor de NGP dit jaar wellicht niet in alle regio’s verkrijgbaar zal zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content