Dominique Soenens
Dominique Soenens Freelancejournalist

door Dominique Soenens

Dorien Leyers begeleidt An Nelissen aan de piano in de Vagina Monologen en speelt ook bij Sunday Blues. De Vagina Monologen loopt nog tot 12 juni, elke vrijdag en zaterdag om 20.30 uur in de Zwarte Zaal, Reyndersstraat 7, 2000 Antwerpen. Reserveren: 03-232 14 69.

Onvermijdelijke vraag: ‘Temptation Island’ gezien?

Gisteravond heb ik het pas voor de tweede keer gezien. Ik heb een dubbelzinnig gevoel als ik naar zoiets kijk. Enerzijds wil ik weten wat die mensen doen, anderzijds vraag ik me voortdurend af naar wat ik eigenlijk zit te kijken. Het domste wat je als koppel kunt doen, is je relatie op zo’n manier gaan testen, vind ik. Alleen al het opzet van het programma – relaties kapotmaken – vind ik erg.

De ‘Vagina Monologen’ wil het taboe rond vrouwelijke lichamelijkheid doorbreken. Leeft dat taboe nog sterk op televisie?

Ja, ik denk het wel. Wie een beetje zoekt, kan natuurlijk wel wat vrouwelijk bloot vinden. Maar programma’s vinden waar er openlijk over seksualiteit gepraat wordt, dat is een ander paar mouwen. Vooral de Amerikaanse series zijn daarin waanzinnig preuts en conservatief. Het is al een schande als de zoon van 25 een condoom op zak heeft.

In Vlaamse series is het al niet beter.

Ik kan me inderdaad niet inbeelden dat er in Thuis opeens een dialoog zit over orgasmen. Als er al eens openlijk over seksualiteit gesproken wordt, is het na 22 uur. Dat is trouwens meestal het uur waarop ik naar televisie kijk. Ik vind dat je moet kunnen praten over seksualiteit, ook op televisie. Het komt in sommige series over als iets waar je bang moet voor zijn.

Jambers toont bijna wekelijks borsten, zelfs als het over dwergkonijnen gaat.

Wat voor mij de Vagina Monologen zo mooi maakt, is dat er poëzie in zit en dat er vaak met liefde over seksualiteit gesproken wordt. Als ik naar Jambers kijk en ik zie een paar borsten, dan heb ik dat gevoel helemaal niet. Jambers komt bij mij heel marginaal over, of het nu zijn bedoeling is of niet.

Hij wil ook taboes doorbreken, beweert hij.

Tja, dat zal dan de enige overeenkomst zijn met de Vagina Monologen, vermoed ik. Ik kijk ook helemaal niet dikwijls naar Jambers. Ik vind het soms interessant en af en toe gewoon lachwekkend. Het verbaast me dat er dergelijke mensen bestaan. En dat ze op televisie willen komen.

‘Dennis’ deed in sommige huiskamers stof opwaaien. Niet vanwege de onwaarschijnlijk slechte grappen, maar door enkele gewaagde scènes.

Dat heb ik niet gezien. Maar er is sowieso een subtiele grens tussen er vulgair en er mooi over praten, vind ik. Daarmee wil ik niets kwaads zeggen over Dennis.

Was je verrast door de reactie op de titel van het stuk?

Ik had zeker wel reactie verwacht. Je moet ook niet doen alsof die taboes niet bestaan. In sommige buurten is het woord vagina op de affiche afgescheurd of overschreven. En mensen die tickets reserveren, spreken over de Vagina Mongolen of de Vagina Sociologen. Dat vind ik wel grappig. An (Nelissen nvdr.) en ik hebben er totaal geen probleem meer mee. Als je er drie, vier maanden mee bezig bent, sta je er niet meer bij stil. Niet dat ik er ooit echt problemen mee gehad heb.

Vind je het erg dat ‘Biebabeloela’ het enige is dat enigszins in de buurt van een muziekprogramma komt?

Een echt muziekprogramma zou leuk zijn, al kom ik als liefhebber al bij al wel aan mijn trekken. Ik kijk soms graag naar Biebabeloela en ik zet ook met plezier TMF en MTV op. Niet voor lang, want daarvoor is het me te druk.

Hoe zit het met Sunday Blues? Komt er een full cd?

We zijn bezig met andere nummers, maar voorlopig blijft het bij de single. Er komt een volledige cd, maar wanneer die er komt, weet ik nog niet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content