In de gedaante van Don Kyoto trapt Dimitri Leue zich een weg naar ‘1000 Zonnen’ (ma-vr. 19.45 – Eén) om voor een betere wereld te strijden. En waar anders bevindt Leue zich bij het polsen naar zijn culturele voorkeur dan op zijn trouwe stalen ros.

n Als de route je toelaat even halt te houden aan de bioscoop, kies je dan voor de western ‘3: 10 to Yuma’ of voor Scorseses Stonesfilm ‘Shine A Light’?

Ik ga gegarandeerd voor 3: 10 to Yuma, omdat ik graag zie hoe een acteur zich voor een rol transformeert. In die western speelt zowel Christian Bale als Peter Fonda mee en die kunnen dat zeker. Al denk ik dat hoofdrolspeler Russell Crowe, ook een goeie acteur, veeleer gevraagd zal zijn om Russell Crowe te spelen. Op m’n eigen bescheiden manier ken ik dat probleem ook: sinds Windkracht 10 en Team Spirit willen ze me doorgaans voor de rol van ‘de seut’. Jan Decleir heeft het tegenovergestelde, die moet altijd imposant zijn.

Neem je muziek mee op je tocht? Deze week verschijnt de ‘best of’ van Radiohead. Of voel je meer voor de nieuwe Legends-reeks van jazzlabel Blue Note Records?

Wie zit daar tussen? Duke Ellington, Ella Fitzgerald, Herbie Hancock, Miles Davis? Die staan allemaal op de iPod die ik meeheb. Ik heb er zelfs klassieke muziek op gezet: Romeo and Juliet van Prokofiev bijvoorbeeld, omdat ik op de fiets eindelijk de tijd heb om dat eens helemaal te beluisteren. Al luister ik onderweg niet langer dan twee uur, ik wil ook genieten van de soundtrack van de weg. Radiohead staat trouwens op onze tweede iPod, die nu bij mijn vrouw ligt. Wij delen onze muziek.

Wanneer jij op 31 mei in Eeklo staat, stelt Isabelle A in de AB haar samenwerking met Alex Callier, Mauro Pawlowski en andere alternativo’s voor. Zou je daar bij willen zijn?

Tuurlijk wel, dat zijn allemaal stuk voor stuk grote namen. Ik vind het wel een gewaagde gok van haar. Ik betwijfel of haar publiek van artiesten als Callier en Pawlowski houdt en omgekeerd, of hun publiek wel van haar houdt. Het kan elkaar aanvullen, maar evengoed valt ze tussen twee stoelen. Mijn maat Pieter Embrechts heeft op mijn aanraden haar Hé Lekker Beest gecoverd voor Zo is er maar één. Als je deelneemt, moet je met een hit voor de overwinning gaan.

Diezelfde zaterdag treedt Tim Vanhamel op in Petrol met The Germans en The Glitters. Lust je wat geweld van eigen bodem?

Jazeker, ik heb de eerste van Millionaire en een tijdje geleden zat ik samen met Vanhamel in De Laatste Show. Een heerlijk gekke vogel. Terwijl we stonden te wachten, hebben we samen nog een korte versie van The Ministry of Silly Walks opgevoerd.

Na zondagavond zit je rondrit als Don Kyoto er even op. Plof je de volgende dag in je zetel voor de zomer van Canvas met ondermeer Olympische Verhalen, De Canvascrack en zowaar Top Gear?

Echt, gaan ze dat eindelijk uitzenden? Hoewel, ik mag daar niet te enthousiast over doen: al die uitlaatgassen zijn tegen mijn winkel. Als jij me zegt dat er mooie portretten tussen die Olympische Verhalen zitten, wil ik dat zeker zien. Alleen zijn dat dingen die me de laatste weken door de Don Kyoto-tour ontgaan zijn. Dan passeer je in Hasselt en zegt het je maar bitter weinig dat de lokale kandidaat Exquisa de finale van Mijn Restaurant gehaald heeft. Of je komt op je hotelkamer en hoort in het journaal dat Bert André overleden is. Heel spijtig.

Als je tegen 5 juni volledig uitgerust bent, kan je in de Vlaamse Opera van Antwerpen naar het derde deel van Ivo van Hoves interpretatie van ‘Der Ring des Nibelungen’?

Ivo van Hove is een heel straffe regisseur. Uiteraard heb ik van de twee eerdere delen gehoord, maar ik heb ze allebei gemist. Misschien omdat het oorspronkelijke verhaal me niet zo veel zegt.

Vandaag zou Ian Fleming negentig jaar geworden zijn. Heb je je ooit voor de spiegel ingebeeld dat je James Bond bent?

Toch niet, ik weet wel waarom ze me steeds vragen om de seut te spelen. (lacht) Excuseer me, maar nu ga ik aan dat konijn daar de weg naar het kanaal vragen want ik ben hopeloos aan het verdwalen in een industriezone. Je moet ook een konijn zijn om op een industrieterrein vast te zitten.

Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content