Belgiës grootste jazzpianist heeft vanaf deze week zijn eigen radioprogramma. In het bondig getitelde ‘Neve’ (vanaf 4/4, elke vrijdag om 19.00 – Klara) ontvangt Jef Neve collega-muzikanten en musiceert hij samen met hen.

Als nieuwjaarsgeschenk mag je kiezen uit de langverwachte nieuwe van Britney Spears en Radioheads ‘In Rainbows’ in tastbare vorm. Naar wat gaat je voorkeur uit?

Toch naar Radiohead (lacht). Zelfs al heb ik In Rainbows al gedownload, én er als een van de weinige naïevelingen de volle twintig euro voor gegeven. Ik vind Radiohead fantastisch. Ze bewijzen met elke plaat dat The Beatles niet het eindpunt waren in de evolutie van de popmuziek.

Behoor jij tot de laatste generatie muziekliefhebbers die een tastbare geluidsdrager in de handen willen hebben? Het toeval wil dat begin deze maand alle platen van The Velvet Underground weer op vinyl uitkomen.

Ik denk het wel. Het is fascinerend om plannen te horen zoals die van de Fnac in Parijs, die muziek alleen nog op memorysticks willen verkopen. Maar tegelijk vind ik muziek als een goed boek, dat moet je kunnen voelen. Maar zoals je nu al ziet met vinyl, toch ook ooit ten dode opgeschreven, blijft er – hoop ik – een stroming muziekliefhebbers bestaan die dat in leven houdt.

Welke film staat momenteel op je verlanglijstje?

Ik wil absoluut I’m Not There, over Bob Dylan, zien. Ik hou sowieso van biopics, zoals Ray en Amadeus, maar het idee om hem te laten spelen door heel diverse acteurs als Cate Blanchett en Richard Gere, is knetter. En als ze er dan ook nog eens echt als Dylan uitzien, is het helemaal geweldig. Doordat ik als muzikant vaak ’s avonds werk, raak ik maar zelden in de bioscoop, terwijl je een film toch daar moet zien. Naar Babel ben ik wel drie keer gaan kijken.

Van 11 tot 13 januari wordt in de Brusselse Bozar ‘Fort Europa’ van Tom Lanoye opgevoerd. Iets voor jou?

Bedankt voor de tip. Ik ben een Lanoyeliefhebber. Hij is subliem met taal en leest als een trein. Afgelopen jaar heb ik zijn ‘monstertrilogie’ uitgelezen. Hij schrijft heel rijkelijk en actueel en weet mensen waar je in het echte leven in een wijde boog omheen zou lopen, toch interessant te maken. In Het Goddelijke Monster bijvoorbeeld die Leo Deschrijver, die denkt dat hij met zijn geld boven de wet staat. Zulke figuren kom ik helaas wel eens tegen.

Heb je al een boekenlijstje voor dit jaar aangelegd?

Ik ga anders te werk. Ik lees vooral als ik op tournee of op reis ben. Dan maak ik dat ik altijd op tijd op de luchthaven ben om enkele boeken te kiezen. Op die manier heb ik De Helaasheid der Dingen van Dimitri Verhulst ontdekt, en nu wil ik zeker zijn andere boeken nog lezen. Felix Van Groeningen gaat De Helaasheid verfilmen en heeft mij gevraagd voor de muziek (Neve schreef ook al de sfeervolle soundtrack van Dagen Zonder Lief; nvdr.). Een boek verfilmen is altijd riskant omdat elke lezer in gedachten al zijn eigen beeld heeft gevormd. Maar ik heb er vertrouwen in dat Felix niet zal teleurstellen.

Op die verfilming is het nog even wachten. Pik je wel eens iets mee van de huidige fictieboom op tv?

Die gaat grotendeels aan mij voorbij omdat ik geen kabel of antenne heb, maar ik heb niet het gevoel dat ik daardoor veel mis. Vrienden en familie nemen de echt goede programma’s voor me op en bezorgen me dan een dvd’tje. Op die manier heb ik Rome leren kennen. Ik heb er net een marathonsessie van achter de rug. Dat is echt wel een slechte gewoonte, want voor je het weet is er een hele dag voorbij. Een tijd geleden had ik hetzelfde met het eerste seizoen van Lost. Gelukkig was het tweede al een stuk minder goed, waardoor ik makkelijk kon afkicken.

Op zaterdag 5 januari vieren zowel Michael Stipe (R.E.M.) als Mark Hollis (Talk Talk), Bernard Sumner (New Order) en Till Lindeman (Rammstein) hun verjaardag. Voor wiens feestje word je het liefst uitgenodigd?

Doe maar Michael Stipe. Afgaande op zijn muziek lijkt me dat het interessantste feestje te worden, al heb ik met geen van die vier muzikanten écht voeling. Rammstein staat ongetwijfeld garant voor een legendarisch feestje maar ik vrees dat het bij voorbaat gedoemd is om uit de hand te lopen (lacht).

Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content