Roderik Six
Roderik Six Journalist voor Knack

Hier worden bibliotheken afgeschaft, in Venetië worden ze beroofd. Commissaris Brunetti moet een bloederige boekendiefstal ophelderen, maar lijkt zelf wel een personage uit een culinair damesromannetje.

Twee dozijn boeken heeft Donna Leon al aan commissario Guido Brunetti gewijd. Daarmee moet hij zowat de populairste Italiaanse speurneus ooit zijn, want Leon verkoopt miljoenen exemplaren van haar thrillers, die zich steevast in Venetië afspelen. Zelf woont ze er ook en, opmerkelijk, ze weigert haar boeken in het Italiaans te laten vertalen, ondanks de smeekbedes van veel lokale uitgevers. Officieel geeft ze als reden daarvoor het juk van de roem op: ze wordt nu al elke dag herkend door talloze toeristen, laat staan dat ook haar Italiaanse buren haar zouden bestormen om een handtekening. Maar misschien vreest ze vooral de toorn van haar medeburgers: de Italianen komen er niet al te best uit en Leon schuwt weinig spaghetticlichés. Het schiereiland is in haar boeken besmet met corruptie, toeristen worden er aan de lopende band beschimpt, de maffia heeft overal de hand in en de politie is lui, seksistisch en homofoob.

Ook Brunetti komt naar voren als een ijdele fat die zijn uren klopt en op tijd en stond een deftig kostje wil binnenwerken, liefst klaargestoofd door moeder de vrouw. Stiekem droomt hij al van zijn pensioen en van de erfenis van zijn schoonouders, die natuurlijk in een opulent palazzo wonen en zich vooral zorgen maken over de kwaliteit van hun prosecco. In afwachting lost Brunetti moordzaken op. Deze keer draait alles om de diefstal van enkele waardevolle boeken uit een oude bibliotheek. Een Amerikaanse onderzoeker is zomaar de deur uitgewandeld met wat oude manuscripten, en wanneer een boek te groot bleek om mee te smokkelen, sneed hij doodleuk enkele pagina’s uit de band. De directrice is de wanhoop nabij. De boeken waren niet alleen duur, ze zijn ook onvervangbaar. Wanneer duidelijk wordt dat de Amerikaan zich bediende van een vals paspoort en nagemaakte geloofsbrieven, lijkt het spoor dood te lopen en gaat Brunetti eerst wat antipasti steken met een succulent wijntje erbij.

De gebruikelijke lijst verdachten wordt afgewerkt. Is het de oude priester die elke dag in de leeszaal katholieke werken komt lezen? De mecenas van de bibliotheek die verzekeringsfraude beoogt? Of de autistische bediende met gokproblemen? Brunetti nipt van zijn espresso, ondervraagt Italiaanse deernen, belt zich suf en vaart de Venetiaanse kanalen af in een vaporetto, onderwijl dromend van een in cognac gemarineerde kwartel.

Leon doet het allemaal keurig volgens de regels: een braaf moordverhaaltje met de nodige intellectuele randjes dat zich afspeelt op een exotische bestemming. Haar boeken lezen meer als een culinaire reisgids dan als thrillers, en Leon lijkt best tevreden met haar eendimensionale personage en haar hobbyistische schrijfsels. Maar of u dat ook moet zijn?

TUSSEN DE REGELS *

Donna Leon

Cargo (originele titel: By Its Cover), 304 blz., ? 18,90.

RODERIK SIX

CENTRALE ZIN Maak de wetten voor je vrienden, leg ze op aan je vijanden.

Partner Content